Politie en taxibranche in actie tegen de illegale taxi's bij de Hoge Brug in Breda. foto Peter Visser
Politie en taxibranche in actie tegen de illegale taxi's bij de Hoge Brug in Breda. foto Peter Visser

ACP: Slecht functionerend C2000 in centrum Breda gevaar voor politie en burgers

Politiek

BREDA - Het niet goed functioneren van communicatienetwerk C2000 in het Bredase centrum in combinatie met verouderde portofoons leidt tot gevaar voor agenten en burgers. Dat zegt de woordvoerder van de Politievakbond ACP namens deze bond, Maarten Brink.

De situatie is onlangs verergerd toen een tijdelijke steunmast in het centrum is verwijderd. “Om onduidelijke redenen”, aldus Brink, die zelf ook als agent actief is. De mast was juist geplaatst na klachten over de communicatie, waardoor boodschappen tussen de verschillende teams op straat niet helder doorkomen.

Omdat het bij de agenten een bekend probleem is, wordt er tijdens de briefings van de horecadiensten al rekening mee gehouden, aldus Brink. “Dan wordt al gezegd, je kunt beter niet daar of daar gaan staan, want dan heb je minder bereik. Dat voelt natuurlijk niet veilig.”

Volgens Brink is het probleem bij de korpsleiding bekend. Zowel de verouderde portofoons als de problemen met C2000-ontvangst zijn per brief aangekaart. Hij heeft goede hoop dat dit tot een oplossing leidt. “Wij gaan ervan uit dat eenheidschef Hans Visser hiermee aan de gang gaat.”

Inmiddels heeft ook de Bredase politiek zich geroerd. SP en VVD kaarten het onderwerp aanstaande donderdag aan tijdens de commissie bestuur. “Wij staan voor de veiligheid van politiemensen, inwoners en bezoekers van Breda en willen – om in de woorden van de heer Brink te blijven – niet afwachten tot het een keer misgaat in Breda.”

Beide fracties willen van de burgemeester weten of deze  bekend is met de problematiek rondom het slecht functionerende C2000-netwerk in Breda en de gevolgen en gevaren hiervan. Ook willen de fracties weten waarom deze steunmast  is weggehaald en welke mogelijkheden de burgemeester ziet om ervoor te zorgen dat de ‘lifeline’ van agenten hersteld wordt en er geen onveilige en onverantwoorde situaties meer ontstaan.