Brandweer inspecteert de woning aan de Roggeveenstraat. Een bewoner dreigde deze op te blazen. foto Perry Roovers/SQ Vision
Brandweer inspecteert de woning aan de Roggeveenstraat. Een bewoner dreigde deze op te blazen. foto Perry Roovers/SQ Vision

WonenBreburg: ‘Koolmonoxidevergiftiging Roggeveenstraat incident’

Algemeen

BREDA - De koolmonoxidevergiftiging die een bewoonster van de Roggeveenstraat afgelopen week opliep is een incident. Dat laat WonenBreburg weten in een reactie op de vragen die de SP stelde na het incident.

Volgens de woningcorporatie maakt de bewoonster het goed. De koolmonoxidevergiftiging die is ontstaan, heeft volgens WonenBreburg te maken met de gaskachel in de woning. Die kachel is eigendom van de bewoonster. De vrouw werd onwel en heeft volgens de woningcorporatie haar woning verlaten nadat de CO-melder in haar woning afging. “Daarna hebben de buren de ambulance gebeld.”

Er is geen onderzoek gedaan naar de staat van de kachel door WonenBreburg, laat de corporatie weten. “Het onderhoud aan kachel is de verantwoordelijkheid van de huurder zelf. Het is bekend dat open verbrandingstoestellen een verhoogd risico hebben op koolmonoxide afgifte in de lucht.”

De SP wilde weten of het college verhuurders als WonenBreburg gaat wijzen op de gevaren van slecht onderhouden ketels.  De corporatie stelt zelf al actief te zijn naar haar huurders. “Begin 2014 hebben we als extra service richting de huurders in de Roggeveenstraat voor elk open verbrandingstoestel een gratis CO-melder opgehangen. Dit is WonenBreburg-beleid in Breda en Tilburg om veiligheid te bieden aan huurders die nog een open verbrandingstoestel in huis hebben. Er zijn dus ook in andere straten CO-melders geplaatst bij huurders die hier aan mee wilden werken.”

De actie krijgt een vervolg. “De mensen die er toen niet aan mee hebben gedaan, gaan we weer wijzen op de risico’s en die gaan we ook melden dat ze een CO-melder kunnen krijgen. We gaan ze ook wijzen op de noodzaak van onderhoud”, aldus de woordvoerder. “Dat gaan we jaarlijks doen.”  

De vergiftiging in de Roggeveenstraat staat op zich, stelt WonenBreburg. “Het is naar ons idee een incident, maar wij zijn niet op de hoogte van de onderhoudsstaat van de kachels omdat deze voor de verantwoordelijkheid van huurders of kopers is.”

Weten de huurders dat ze zelf verantwoordelijk zijn? “Dat is bij start verhuur zeker gezegd en dat staat in het contract, maar we realiseren ons dat dat besef kan wegzakken, vandaar dat we daar actief mensen op wijzen.”

Na het incident heeft WonenBreburg bij deze woning nog extra het rookafvoerkanaal nagekeken schoongemaakt. Het kanaal was volgens de corporatie nog geen jaar geleden geveegd.