De kapel is thans in slechte bouwkundige staat op veel plaatsen is de afwerking beschadig of zelfs verdwenen dit zal worden gerestaureerd. Foto Jorgen Janssens
De kapel is thans in slechte bouwkundige staat op veel plaatsen is de afwerking beschadig of zelfs verdwenen dit zal worden gerestaureerd. Foto Jorgen Janssens

D66: Wie is schuldig aan staat pand Nieuwstraat?

Politiek

BREDA - Wijkraad Stadshart/Valkenberg is gelukkig dat er eindelijk een nieuwe eigenaar is voor het te bouwen hotel aan de Nieuwstraat. De bewoners zagen de afgelopen jaren met lede ogen aan hoe het monumentale pand werd aangetast door moeder natuur.

Volgens de bewoners van de binnenstad is de schade aan het pand door het uitstel van de afgelopen tijd veel groter geworden dan noodzakelijk was. Zo zou de spoedrenovatie van afgelopen november wel het dak van de koepel hebben gered, maar werden de gaten aan de andere kant van het dak gedicht met stukken zeil.

Tim van het Hof van D66 zei dat zijn partij ook geschrokken is van de het achterstallig onderhoud. Onlangs had zijn fractie een rondleiding in het gebouw. “Er zitten gaten in het dak, ramen zijn ingeslagen, er is schimmel overal en de duiven vliegen er vrij rond.”

D66 is momenteel aan het bekijken of de achteruitgang van het pand wel goed is gedocumenteerd. “We willen weten wat de gemeente heeft gedaan om dit te voorkomen”, aldus Van het Hof. Volgens hem is er iemand schuldig aan de slechte staat van het pand. Dit zou de gemeente, de provincie of de WSG kunnen zijn. Tegelijkertijd benadrukt het raadslid dat de liberale partij er nog niet uit is of het beantwoorden van de schuldvraag opweegt tegen het stilleggen van de bouw, wat noodzakelijk zou kunnen zijn voor het onderzoek. 

In het verleden sprak wethouder Akinci toenmalige eigenaar WSG aan op de staat van het pand en de verplichting onderhoud te plegen. Ook de huidige ontwikkelaar kreeg onlangs zo'n brief. Inmiddels heeft de Ontwikkelcombinatie Designhotel Nieuwstraat Breda de financiering rond en wordt weer gestart met restauratie van het gebouw.

Nog voor de verkoop van de vier monumentale panden aan WSG, drong de wijkraad bij het college aan op onderhoud van de panden. De gemeente was destijds, in 2007, eigenaar van de panden.