Bernie van den Berg.
Bernie van den Berg.

Wethouder Bernie van den Berg ontvangt Erepenning Koninklijke Luchtmacht wegens heldhaftige reddingsactie jong meisje

Politiek


BREDA - Dat Bernie van den Berg behoort tot een van de meer heldhaftige wethouders van Nassaustad was al enige tijd bekend. Nu blijkt dat hij onlangs ook nog het leven redde van een klein meisje uit Breda. Zijn vorige werkgever vond de reddingsactie noemenswaardig genoeg om te onderscheiden met De Erepenning Koninklijke Luchtmacht.

Gefeliciteerd! Wat heb je gedaan om deze erepenning te verdienen?
“Ik heb een jaar of wat geleden een vriendinnetje van onze jongste dochter tijdens het pannenkoeken eten gereanimeerd. Ze waren bij ons thuis een pannenkoekeetwedstrijd aan het houden waarbij het de bedoeling was de pannenkoek zo ver mogelijk naar binnen te werken. Een meisje bleek daar iets te goed in te zijn en stikte bijna.”

Hoe ernstig was de situatie?
"De pannenkoek bleef steken in haar keel en ze viel flauw. Ik verwijderde met allerlei EHBO-trucs de pannenkoek en merkte dat ze gestopt was met ademen. Toen heb ik haar beademd. De pannenkoek zat goed vast, want ze moest zelfs een beetje bloeden. Mijn vrouw, die 112 aan het bellen was, schrok zich rot toen ze mijn mond onder het bloed zag.”

Wanneer komt iemand  in aanmerking voor De Erepenning van de Koninklijke Luchtmacht?
"De penning bestaat nog niet zo lang, maar wordt uitgereikt voor kordaat optreden onder bijzondere omstandigheden of uitzonderlijke inzet."

Vereerd?
"Ja. Ik wist het niet en zie het als een mooie verrassing. Het heeft best wel een impact gehad op mezelf, maar vooral ook op de familie."

Nu ben je ineens een held.
"Ik zie mezelf niet als held. Wanneer er een levenloos meisje voor je voeten ligt dan handel je op de automatische piloot. Dan doe je waar voor bent getraind. Achteraf denk je wel terug aan hoe haar ogen wegdraaide en dan besef je wel dat het niet heel veel langer had moeten duren. Ik denk dat ze maximaal 30 a 40 seconden niet ademde."

Zijn de pannenkoekeetwedstrijden inmiddels afgeschaft in huize Van den Berg?
"Bij ons aten we de pannenkoeken altijd al met mes en vork. Ik begreep dat sinds het incident het andere gezin dit ook doet."

Mis je het werk bij de Koninklijke Luchtmacht?
"Ja, soms wel. Het is een bepaalde tak van sport met veel kameraadschap. Tijdens het terughalen van de lichamen uit Oekraïne na de vliegramp werden er ook Hercules transportvliegtuigen gebruikt. Dan leef je wel mee. Ik heb zelf namelijk ook regelmatig doodskisten terug mogen vliegen vanuit Afghanistan en Irak."