Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten

Weer collectieve zorgverzekering voor minima Breda

Politiek

BREDA - De Gemeente Breda heeft het contract met zorgverzekeraar CZ (Centraal Ziekenfonds) voor de collectieve ziektekosten-verzekering voor minima ‘Gemeenten Extra’ met één jaar verlengd.

Verder heeft de gemeente met CZ afspraken gemaakt voor een uitgebreidere collectieve verzekering voor chronisch zieken en mensen met een beperking, het ‘Gemeenten Extra Uitgebreid’-pakket.  Voor beide verzekeringen, die bestaan uit de wettelijk verplichte basisverzekering en een aanvullende verzekering, draagt de gemeente onder voorwaarden maandelijks bij in de kosten en geeft CZ 7% korting op de premie.

Sinds 1999 heeft de Gemeente Breda een collectieve ziektekostenverzekering voor minima (‘Gemeenten Extra’) bij CZ. Bredanaars met een netto gezinsinkomen maximaal € 1.500,- per maand exclusief vakantiegeld komen hiervoor in aanmerking. Wel mag het eigen vermogen niet meer zijn dan € 5.850,- (alleenstaand) of € 11.700,- (samenwonend).

Om ook chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen en hoge zorgkosten financieel tegemoet te komen, heeft de gemeente afspraken gemaakt met CZ over een uitgebreidere ziektekostenverzekering, het ‘Gemeenten Extra Uitgebreid’-pakket. Deze mensen kregen dit jaar nog een rijksbijdrage vanuit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en/of de regeling Compensatie Eigen Risico (CER), maar beide regelingen zijn afgeschaft. Hiervoor geldt een maximum netto gezinsinkomen van € 1.800,- per maand, exclusief vakantiegeld.

De mensen die mogelijk in aanmerking komen voor één van de twee ziektekostenverzekeringen krijgen een brief van de gemeente met een folder, waarin onder andere de voorwaarden, de kosten en de kortingen van beide verzekeringen staan. Wie aan de voorwaarden voldoet, kan zich vóór 1 januari 2015 aanmelden voor één van de collectieve verzekeringen.