Afbeelding

Burgemeester bij afscheid politiebaas Martens: 'Breda is veiliger geworden'

Politie

BREDA - Na 13 jaar geeft Bredase politiechef Paul Martens van district Baronie het stokje over. In de trouwzaal van het stadhuis werd woensdag stilgestaan bij zijn afscheid. Het werd een middag met veel kwinkslagen, geblaas op fluitjes en dankbetuigingen.

Fluitje van Martens
Burgemeester Peter van der Velden zegt in zijn speech dat de politie onder leiding van Martens een flinke slag heeft gemaakt. “De politie heeft dankzij jou en en jij mensen goed werk geleverd, ook buiten het zicht. Breda is veiliger geworden." Aan de andere kant zaten de burgemeester en de politiebaas nooit om gesprekstof verlegen. Pussy Lounge, Harleyday, No-Harleyday, 538 feest, NAC. “We hebben stevige gesprekken gehad, vooral als je zeker was van eigen gelijk. Die strijdbaarheid tekent jou in je diepste van je vezels”, aldus Van der Velden.

Na de speech van de burgemeester verandert de zaal in een schoolklas zonder docent. De hard pratende agenten worden snel tot de orde geroepen door het geluid van het fluitje van Martens. De rust keert weder waarna Korpschef Jaco van Hoorn kan beginnen aan zijn verhaal.

Trouw
De baas van Martens legt de link met de trouwzaal. Volgens Korpschef Jaco van Hoorn was de districhef namelijk ook een trouw diender van het korps. “De lengte van jou tijd als districtchef valt op. Het tart alle dogma’s van de huidige tijd. Die verbondenheid met je district zie je terug in de reacties van je collega’s op het vertrek. Het tijdperk Martens is echt voorbij.” Van Hoorn zegt zelf vooral de sparringpartijen met Martens te gaan missen.

Ook Peter van Bennekom, plaatsvervangend politiechef, zegt het sparren met de judoka Martens te zullen missen. Hij herinnert zich hoe hij tijdens het solliciteren door de districtchef werd gewogen en gemeten. “Judo betekent de zachte goede weg en zo was jij ook. Een een enkele keer kon je ook vastzetten en inklemmen, vooral wanneer het vertrouwen beschadigd was.”

Het personeel is volgens Bennekom extra trots om voor de politie te werken vanwege de persoonlijke aanpak van Martens. “Ook ik vind het lastig om een afscheid te nemen, je was mijn maatje”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Bennekom. Bijzonder, wanneer je bedenkt Bennekom net heeft verklapt dat beide mannen persoonlijk niks gemeen hebben.

Mevrouw de burgemeester
Martens roemde in zijn speech ook de collegialiteit in het politiekantoor. “De ellende buiten, bindt ons binnen.” Ook spreekt hij de hoop uit dat de volgende burgemeester een vrouw wordt, net als zijn opvolger Rianne Visser. “Daar ga jij niet over!”, roept Peter van der Velden vanuit de zaal grappend. Martens verdwijnt overigens niet helemaal bij de politie. De komende jaren gaat hij zich bezighouden met het verbeteren van de politie.