Politie en taxibranche in actie tegen de illegale taxi's bij de Hoge Brug in Breda. foto Peter Visser
Politie en taxibranche in actie tegen de illegale taxi's bij de Hoge Brug in Breda. foto Peter Visser

Pools voor beveiligers horeca Breda centrum

Economie uitgaan

BREDA - Horecaondernemers in het centrum krijgen in 2015 de mogelijkheid deel te nemen in een pool van beveiligers. De burgemeester gaat om dit mogelijk te maken regels vaststellen die flexibele pools van gecertificeerde beveiligers mogelijk maken. Het gaat in eerste instantie om een pilot.

Op dit moment moet elke horecaondernemer met een nachtvergunning vanaf 22.00 uur ‘s avonds afhankelijk van de omvang van de zaak een of meerdere beveiligers voor de deur hebben. De beveiliging is daarmee een grote kostenpost voor veel horeca.

De instelling van deze pools is goed nieuws, vindt John Grijspeere (Koninklijke Horeca Nederland): “Hier hebben wij ook op gehamerd. Dit gaat zeker kostenbesparend werken.” Grijspeere denkt dat ook andere ondernemers nu makkelijker beveiliging zullen inschakelen. “De financiële drempel is lager hierdoor. Wij zijn hier heel blij mee.”  Horeca-ondernemer Laurens Meijer ziet nog een ander voordeel: "Het gaat ook om de uitstraling. Als een kroeg zijn terras vol heeft zitten, maar er is binnen niemand dan stonden er wel drie beveiligers aan de deur. Dat is natuurlijk geen gezicht."                  

De pilot met de beveiligingspools is vastgelegd in het nieuwe convenant Veilig Uitgaan binnenstad dat woensdag voor vijf jaar is aangegaan door de Gemeente Breda, Koninklijke Horeca Nederland, De Wandelerij, de Nederlandse Veiligheidsbranche, Politie en het Openbaar Ministerie.

In het convenant is ook afgesproken dat  meer variatie in openingstijden mogelijk wordt. Cafés of clubs kunnen daardoor ook voor een avond een nachtvergunning aanvragen. Het aanspreken en informeren van ouders via het project Happy Ouders blijft onderdeel van het convenant, evenals het project ‘Valse ID-bewijzen’, waarmee jongeren op misbruik worden aangesproken.  

De horeca- en beveiligingsbedrijven moeten voor de pools samen een plan maken. De pools moeten zo worden ingericht dat elke onderneming gebruik kan maken van een flexibele pool. Voor de inzet van de flexibele pool is de zaterdagnacht uitgezonderd. De convenantpartners bespreken nog of de flexibele pool ingezet kan worden op de uitzonderingsdagen zoals carnaval, jaarwisseling, Koningsdag en andere grote evenementen. 

De beslissing of een horecaondernemer gebruik mag maken van de flexibele pool wordt individueel genomen bij de toekenning van een ontheffing sluitingstijden. Aantoonbare incidenten in het verleden kunnen leiden tot weigering.

De flexibele pools van gecertificeerde beveiligers moeten volgens het convenant lijfelijk aanwezig zijn in het uitgaanscentrum en mogen niet voor andere doeleinden ingezet worden dan ondersteuning van de horeca. Er kan sprake zijn van meerdere pools, verdeeld per subgebied.