Op 6 december viel er behoorlijk wat sneeuw in Breda. Een korte fotoserie uit het Park Valkenberg. Foto Pepijn Nagtzaam
Op 6 december viel er behoorlijk wat sneeuw in Breda. Een korte fotoserie uit het Park Valkenberg. Foto Pepijn Nagtzaam

VVD: 'Waarom legt gemeente politieadvies camera's Valkenberg naast zich neer?'

Nieuws

BREDA - De VVD wil van de gemeente weten waarom Breda het politieadvies om camera’s bij het Valkenberg te hangen naast zich neerlegt. Tijdens de vergadering van wijkraad Stadshart/Valkenberg gaf de politie aan dat ze graag camera’s zouden plaatsen.

De camera’s moeten de veiligheid en het toezicht verbeteren. De politie maakt zich zorgen, omdat het park in de avonduren donker is en een blinde vlek blijft voor de politie. Recentelijk vonden er twee straatroven plaats. De gemeente gaf echter aan dat camera’s volgens hen niet de juiste oplossing zijn.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn camera’s namelijk weinig effectief als het gaat om straatroven. Er is namelijk niet 24 uur per dag iemand beschikbaar om de beelden te bekijken en dus zouden de camera’s enkel dienen voor de opsporing van straatrovers, ‘die wellicht een bivakmuts dragen’.

De VVD vindt dat een vreemde opstelling. “Als u erkent dat cameratoezicht een bijdrage kan leveren in de opsporing, waarom legt u het advies om camera’s te plaatsen dan naast zich neer”, vraagt de partij de gemeente.

Daarnaast wil de VVD van de gemeente horen welke maatregelen er de afgelopen jaren zijn getroffen om de veiligheid in het park te verbeteren en wat voor effect dat heeft gehad. Verder wil de partij weten hoe veel incidenten er in 2014 hebben plaatsgevonden in het Valkenberg.

De discussie speelt al langer. In 2010 gaf de gemeente eveneens aan dat ze weinig heil zagen in cameratoezicht, maar liever fysiek toezicht hadden in de donkere uurtjes.