Afbeelding
flickr

College wil starterslening behouden en 3.000.000 euro investeren

Nieuws

BREDA - Breda wil drie miljoen euro reserveren voor de Starterslening. Nu er vanuit het Rijk en de provincie geen nieuw budget komt, wil de gemeente zelf geld uittrekken voor de lening. Daarmee moet de Starterslening tot 2017 in stand blijven.

De Starterslening moet het makkelijker maken voor starters om een woning te kopen. De regeling is daarnaast bedoeld om de verkoop van goedkopere woningen te stimuleren. “Zulke woningen zijn juist voor starters interessant, maar voor hen wordt het lastiger om te kopen”, vertelt wethouder Van Lunteren. “Diverse fiscale regelingen verdwijnen, hypotheeknormen worden aangescherpt en Rijk en provincie stoppen de financiering van de lening.”

De gemeente ziet de regeling als een succes en vindt dat deze niet mag verdwijnen. “We zien dat het werkt”, zegt Van Lunteren. “Sinds 2009 zijn 175 starters door die lening geholpen met de koop van een woning. Dat zorgt voor beweging op de koop- en huurmarkt.”

Voordat het college het geld ook daadwerkelijk apart kan zetten moet de gemeenteraad er een oordeel over vellen. Dat gebeurt op 18 december. Als de raad instemt, dan kunnen er in Breda ongeveer 120 nieuwe leningen worden verstrekt van maximaal 25.000 euro.

In Breda is het ook mogelijk om voor een aantal corporatiewoningen van AlleeWonen, Laurentius of WonenBreburg een starterslening te verkrijgen. Het maximale leenbedrag hiervoor  is € 40.000.