Afbeelding

Breda: ‘Tijdens winterse perioden eigen stoep schoon houden’

Algemeen

BREDA - Breda vraagt inwoners en ondernemers om tijdens winterse perioden de eigen stoep schoon te houden. De stad hanteerde dit beleid ook de afgelopen jaren al, als aanvulling op de maatregelen die de gladheidsbestrijders van de gemeente nemen.

De maatregelen staan benoemd in het Gladheidbestrijdingsplan, dat de periode omvat van 1 november 2014 tot 1 april 2015. Dat plan heeft tot doel om 7 dagen per week, 24 uur per dag bij gladheid 600 km rijwegen en 250 km fietspaden in en om Breda te kunnen strooien en sneeuwvrij te houden. Dit gebeurt in samenwerking met  Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Brabant.

"De Gemeente neemt haar verantwoordelijkheid als wegbeheerder en doet er alles aan om het goed en veilig gebruik van de wegen en fietspaden in de stad tijdens de winter mogelijk te maken”, aldus wethouder Bernie van den Berg. “Toch doe ik een beroep op iedere inwoner en ondernemer om aanvullend op de gemeentelijke activiteiten en tijdens winterse perioden de eigen stoep schoon te houden.”

De gemeente strooit ook dit jaar preventief op basis van gladheidverwachting om te voorkomen dat het glad wordt. Daarnaast wordt gestrooid op basis van meldingen van gladde wegen, bij sneeuwval en/of ijzel. Scholen, zorgvoorzieningen en winkelcentra die buiten de veegroutes liggen  kunnen gebruik maken van een strooikist met zout van de gemeente.

Een zouttekort, zoals enkele jaren geleden, wordt niet verwacht. Landelijk heeft Rijkswaterstaat momenteel driemaal zoveel zout in eigen voorraad dan voorheen en zijn er leveringscontracten afgesloten met diverse leveranciers. “Zo heeft Breda ook bij extreem winterweer voldoende strooizout.”

Breda wijst op de eigen verantwoordelijkheid van weggebruikers. “Ook waar gestrooid is, kunnen wegen soms nog glad zijn. De gemeente spant zich in om de wegen en fietspaden veilig en bereikbaar te houden, maar kan dit niet garanderen.”