Afbeelding

Gemeente Breda bekijkt nieuw plan opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Politiek

BREDA - De gemeente Breda onderzoekt of het mogelijk is om nieuwe voorzieningen te realiseren voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het plan voor een opvangplek komt van een groep bezorgde bewoners die haar ideeën onlangs aan het stadsbestuur presenteerde.

GroenLinks vroeg enige tijd terug aan het college of ze iets ging doen met een uitspraak van het Europees comité voor Sociale rechten. Het comité stelde dat Nederland het Europees Sociaal Handvest schendt door geen opvang aan illegalen te bieden. De uitspraak van het comité is niet bindend en staatssecretaris Fred Teeven zegt te willen wachten op een reactie van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Het college laat in haar antwoorden aan GroenLinks weten dat uitgeprocedeerde asielzoekers al worden opgevangen via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hierbij moeten asielzoekers wel beloven mee te werken aan hun uitzetting. Verder worden schrijnende gevallen vaak opgevangen binnen de de Maatschappelijke Opvang.

Naast de huidige opvangregeling bekijkt het college ook een nieuw opvangplan van een groep bewoners. In het verleden werden uitgeprocedeerde asielzoekers opgevangen door Stichting Vluchtbed. In 2011 werd de subsidie voor deze stichting gestopt.