Op pad door Effen/De RIth. foto Marcus Carlitz
Op pad door Effen/De RIth. foto Marcus Carlitz

College: 120 seizoensarbeiders in buitengebied onder voorwaarden

Politiek

BREDA - Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan het plan om onder voorwaarden maximaal 120 seizoensarbeiders in De Rith te huisvesten. Dat schrijft wethouder Bob Bergkamp in een brief aan de raad. Donderdag komt het onderwerp ter sprake in de raadsvergadering.

Bergkamp benadrukt in de brief dat aan deze toestemming voorwaarden gekoppeld zijn. Zo moet de onderneming investeren in het landschap, mag opvang alleen in het bouwvak van het perceel en is er een maximale duur van zes maanden. Dat laatste wordt gecontroleerd aan de hand van bewonersregistratie.

De seizoenmedewerkers mogen alleen onderdak krijgen in woonunits, stacaravans of een verbouwd bedrijfsgebouw. De opvang mag daarnaast geen milieubelemmeringen opleveren voor omliggende bedrijven. Bovendien moet de aanvrager de noodzaak aantonen middels een advies van de Adviescommissie Agrarische bouwaanvragen. Voldoet een ondernemer aan al deze voorwaarden, dan nog kan het college beslissen de opvang niet toe te staan, schrijft Bergkamp.

Tijdens de bespreking van het onderwerp in de commissievergadering van de raad was veel kritiek van omwonenden op toestaan van opvang seizoensarbeiders. De omwonenden gaven onder meer aan dat er slecht gehandhaafd zou worden. Bergkamp geeft nu aan dit onderwerp te bespreken in de commissie bestuur van januari. Dan wordt het Programma handhaving en Toezicht besproken.