Kippen en hanen in Valkenberg. foto Ivo van Stiphout
Kippen en hanen in Valkenberg. foto Ivo van Stiphout

Vogelgriep zorgt voor kippenmestberg bij De Sik

Algemeen

BREDA - Nederlandse kippenboeren werden dit weekend opnieuw opgeschrikt door een nieuw geval van vogelgriep. De maatregelen zijn voor deze bedrijven ingrijpend; vaak worden alle dieren ‘geruimd’. Ook Bredase kinderboerderijen ondervinden hinder van de vogelgriep. Bij De Sik ontstaat inmiddels een kippenmestberg.  

De Bredase kinderboerderijen moesten eerder al twee keer 72 uur dicht vanwege de elders geconstateerde vogelgriep. Deze maatregel is niet nodig na het nieuwe geval bij het pluimbedrijf in Zoeterwoude, waar zondag de zeer besmettelijke variant H5N8 werd aangetroffen. Het besmette bedrijf is zondag geruimd.

Bij de kinderboerderijen ondergaan ze de maatregelen, die ook vragen oproepen. Moeten ze weer sluiten of mogen ze open zijn? De kinderboerderijen in Breda ervaren de maatregelen voor het bestrijden van de vogelgriep op hun eigen manier.Kinderboerderij de Sik kiest er zelf voor om nog even gesloten te blijven. "Wij houden ons strikt aan de maatregelen van de overheid”, vertelt Peter Geneuglijk van kinderboerderij de Sik. “Onze kippen zijn afgeschermd en puur uit veiligheid blijven wij nog even gesloten voor bezoekers." Hij is met één maatregel niet blij: "Wij mogen onze bergen mest niet afvoeren en dat vind ik erg vervelend, ik vind het een rare maatregel."

Bij een verplichte sluiting is er ophokplicht voor kippen. De bedrijven worden gecontroleerd op besmetting van de vogelgriep. Er moeten hygiëne-maatregelen zijn om verspreiding te voorkomen, zoals desinfectie en omkleden. Tijdens de standstill moeten kinderboerderijen afgesloten zijn voor bezoekers. Als er geen verplichte sluiting meer is moeten de kippen alsnog afgeschermd zijn van de bezoekers.

Boerderij Wolfslaar is sinds vrijdag 28 november wel weer open. De vogels zijn daar afgeschermd voor bezoekers en er zijn extra hygiënemaatregelen genomen. Kinderboerderij Parkhoeve in Breda-Noord is ook weer open na de standstill. "De acht kippen die we hebben zitten in quarantaine, de bezoekers werden op de website lezen op de hoogte gehouden van onze maatregelen”, aldus Geert Aarts van Parkhoeve.

Toch zaten er voor Aarts nadelen aan de standstill. "Vorig weekend moesten we dicht, hierdoor hebben we flink wat omzet misgelopen in het weekend. Er stonden huilende kinderen aan de poort, ouders snappen het maar kinderen niet."