Bushokje aan de Heienlangdonk slachtoffer vuurwerkvandalen.
Bushokje aan de Heienlangdonk slachtoffer vuurwerkvandalen. Wijnand Nijs

Vuurwerkvandalen slaan toe in Haagse Beemden

Politie

HAAGSE BEEMDEN - Vuurwerkvandalen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een bushokje aan de Heienlangdonk vernield. Tegen vier uur werden omwonenden opgeschrikt door een enorme knal, waarna alle ruiten van het bushokje eruit bleken te liggen.

Ook bij voetbalvereniging WDS'19 aan de Ganzerik ontstond schade door vuurwerk, meldt de club op haar Facebook. "Afgelopen nacht hebben vandalen op een volstrekt idiote manier onze vuilcontainer en toegangspoort opgeblazen en volledig vernield. Gezien de schade moet dit een enorme knal zijn geweest." Volgens een buurtbewoner moet dit rond 03.00 uur gebeurd zijn. 

“Als iemand weet wie dit op zijn kerfstok heeft, dan horen we het graag”, aldus woordvoerder Henk Snepvangers van de politie. Hij spreekt van dagelijkse meldingen van vuurwerkoverlast via 0900-8844.  “Daarbij gaat het om geluidsoverlast. Dit geval is vandalisme.”

Ook via twitter en Facebook melden Bredanaars overlast. Omwonenden meldden zaterdagavond vuurwerkkabaal rond Landgoed De Burgst en uit de omgeving van Teteringen komen meldingen.  De politiewoordvoerder benadrukt dat het belangrijk is dat overlast gemeld wordt. “Dan weten wij waar er wat speelt.”

De politie hoort ook graag als inwoners een vermoeden hebben waar er gehandeld wordt in illegaal vuurwerk. “Vaak weten mensen dat wel. Het is ook voor hun eigen veiligheid als dit aangepakt wordt. Je moet er niet aan denken als bijvoorbeeld zo’n garage ontploft.”  Mochten bewoners aarzelen zich bekend te maken, dan kan dit ook gemeld worden aan Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), aldus Snepvangers.

Meldingen worden door de politie serieus genomen. “Als het kan proberen we vuurwerkafstekers in hun kraag te vatten en door te verwijzen naar Halt. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het aantal meldingen toeneemt en wij niet op alle meldingen kunnen afgaan.”

Overlastmeldingen kunnen ook via de gemeente gaan via telefoonnummer 14076, geeft de gemeentewoordvoerder aan. “Wij zorgen dan dat de juiste instanties worden ingeseind.” Ook zet de gemeente extra toezichthouders in bij vuurwerkoverlast. Vuurwerkvandalisme is jaarlijks een kostenpost voor de gemeente. Afgelopen jaar gaf Breda meer dan 125-duizend euro uit aan preventie en herstel van vuurwerkschade, 43% meer dan een jaar eerder.

De regels voor het afsteken van vuurwerk zijn dit jaar aangescherpt. Afsteken is sinds dit jaar pas toegestaan vanaf 18.00 uur ‘s avonds op oudjaarsdag. Afgelopen jaren was afsteken ook overdag al toegestaan.