Opening busstation Breda Centraal, zondag 7 september.
Opening busstation Breda Centraal, zondag 7 september. Jorgen Janssens

Laatste instructies Arrivapersoneel voor overname busdienst

Algemeen

BREDA -  Arriva neemt vanaf 14 december het busvervoer van Veolia over in Breda. De voorbereidingen zijn in volle gang. De medewerkers van Veolia stappen over naar Arriva.

Arriva is op dit moment erg druk met overname. “We hebben uiteraard een strakke planning,” laat Arriva weten. “Denk hierbij aan onder andere de materieelinstructie voor de nieuwe medewerkers, uitreiken van de kleding en haltes gereed maken.”

De busmaatschappij gaat in Brabant rijden met  zo’n 330 nieuwe milieuvriendelijke bussen. De 92 bussen die er al waren worden aangepast op de nieuwe eisen. In de loop van 2015 worden al deze bussen voorzien van gratis wifi. Arriva is een introductiecampagne gestart om de reizigers in Breda op de hoogte te brengen van de wijzigingen. De organisatie heeft daarnaast ook huis-aan-huis brochures verspreid in de regio. “Brabant krijgt de beste bussen die er op dit moment voor handen zijn,” vertelde gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Brabant Ruud van Heugten eerder al op de site van Arriva.

De overname van de busdiensten door Arriva heeft ook gevolgen voor de dienstregeling: die wijzigt in Oost- en West Brabant. Arriva zegt te hebben ingespeeld op de vraag van de reizigers in Noord-Brabant. De lijnen waar het meest gebruik van gemaakt wordt gaan vaker rijden. De tijden en lijnen waar minder gebruik van gemaakt wordt, gaan minder rijden. De provincie Noord-Brabant en Arriva willen zo min mogelijke lege bussen zien rijden.

Stadsdienst Breda
·         Lijn 1, 2, 6, 7 en 12: Van deze lijnen wijzigen de vertrektijden.
·         Lijn 8: deze lijn vervalt. Reizigers voor het Amphia ziekenhuis hebben reismogelijkheden met de lijnen 11, 12 of een van de Volanslijnen 325, 326 of 327.

Streeklijnen regio Breda
·         Brabantliner 402: De dienstregeling van de Brabantliner 402 vanuit Gorinchem wordt gewijzigd. Dit betekent dat de eerste bus vroeger van Gorinchem naar Breda rijdt en dat de bus ook aan het einde van de middag later van Breda naar Gorinchem doorrijdt.
·         Lijn 10: deze lijn vervalt. De nieuwe Volanslijn 325 via Teteringen komt hiervoor in de plaats. In de ochtendspits rijdt lijn 625 van Oosterhout Busstation via de A27 naar Het Amphia Ziekenhuis Molengracht en de Avans Hogeschool.
·         Volans 325: Volans 325 is de nieuwe verbinding tussen Oosterhout-Noord en Breda.
·         Lijn 126 wordt Volans 326: Lijn 126 vervalt. Tussen Breda en Oosterhout rijden Volanslijnen 325, 326 en 327 overdag een tienminutendienst via Teteringen. Deze lijnen rijden vanaf Station Breda door naar de Avans Hogeschool en het Amphia ziekenhuis Molengracht.
·         Lijn 127 wordt Volans 327: Lijn 127 wordt Volans 327. Tussen Oosterhout en Tilburg rijdt de 327 de hele dag ieder kwartier.
·         Lijn 129: In verband met de komst van de nieuwe Volans buslijnen vervalt spitslijn 129.