Afbeelding
youtube

'Alfacheque is legale uitbuiting van de thuishulp'

Economie

BREDA - Onlangs maakte de gemeente bekend dat de Alfacheque in Breda blijft. Met het vouchersysteem kunnen hulpbehoevenden thuiszorg inkopen. Abvakabo FNV vindt de Alfacheque een moderne manier van uitbuiting. Wethouder Haagh ziet enkel voordelen.


Geen rechten
Geen goed woord heeft Wim van der Hooren van Abvakabo FNV over voor het nieuws dat de gemeente Breda voorlopig gebruik blijft maken van de Alfacheque. “Het is en blijft een schijnconstructie die vooral bedoeld is om rechten van werknemers af te nemen.” Van der Hooren rekent uit dat door de Alfacheque de gemeente Breda nu maar 14,15 euro per thuishulp kwijt is in plaats van 22,50 euro. “Dat verschil is voor de werknemer door het ontbreken van pensioen en sociale zekerheden zoals WW.”

Van der Hooren vindt het jammer dat minister Asscher niet daadkrachtiger optreedt tegen deze alfa-constructie. “Asscher heeft in de Tweede Kamer erkend dat deze constructie zoveel mogelijk moet worden teruggedrongen. Het kost Den haag nu alleen teveel geld om de oude positie van de thuishulp te herstellen.”

Raad van Bestuur
Het zou volgens Van der Hooren zo’n 600 miljoen tot 1 miljard euro kosten om van de thuishulp weer een volwaardige medewerker te maken. Ondanks dit hoge bedrag heeft de de vakbondsman geen begrip voor het voorlopig toelaten van het vouchersysteem. “Het is opvallend dat bij bezuinigingen in de zorg altijd als eerst de onderkant van de arbeidsmarkt wordt aangepakt, terwijl er aan de bovenkant bonussen worden uitgekeerd. Ze zouden de Raad van Bestuur eens moeten uitbetalen in Alfacheques. Ben benieuwd hoe makkelijk die een derde van hun salaris inleveren."

Keuze
Wethouder Haagh geeft in een reactie aan dat het Bredase model van huishoudelijke verzorging in haar ogen voordelen biedt. Ze wijst erop dat hulpbehoevenden in Breda zelf kunnen kiezen van welke vorm van zorg ze gebruik willen maken. Dat kan in natura, via het persoonsgebonden budget of via de Alfacheque.

Ook voor de thuishulp zelf heeft de Alfacheque voordelen volgens Haagh. Zo kunnen de thuishulpen in overleg met de cliënt zelf hun werktijden bepalen en hebben ze meer vrijheid om met een cliënt afspraken te maken over welke hulp wanneer nodig is. "Er is ook niet voor niets een wachtlijst van mensen die graag aan de slag willen als alfahulp."

Aan de slag
Een ander voordeel van de Alfacheque is volgens Haagh dat het mensen in de bijstand de mogelijkheid biedt om op een laagdrempelige manier weer aan de slag te gaan. "Bij de Alfacheque komt ook een stuk bemiddeling, begeleiding en administratie kijken. De administratieve handelingen van de cheques worden bijvoorbeeld gedaan door mensen met een beperking."

Politieke steun
De kritiek van minister Asscher op de Alfaconstructie zou volgens Haagh niet gelden voor het Bredase model. "Het Bredase model is er juist op gericht om de keuzevrijheid te behouden. Dus zorg in natura, het persoonsgebonden budget én de Alfacheque. De Alfacheque is ook niet nieuw, we doen dit al drie jaar."

Haagh wijst er verder op dat het behouden van de Alfacheque de wens is van de gehele gemeenteraad. "Als ons systeem zo'n uitbuiting is, dan zou het toch nooit politieke steun krijgen van alle partijen?", vraagt Haagh retorisch.