Afbeelding
Denise Motz

Cultuurnacht 2015 in Electron: 8 onderwerpen 64 standpunten (Video)

Cultuur

BREDA - Ooit verloor kunstenaar Denise Motz al haar werk door een gecrashte laptop. Dat bleek toen de geboorte van een nieuw creatief proces. Dit jaar raakte ze haar bijbaan kwijt, een verlies dat opnieuw het beste uit haar haalde. Ze richtte een eigen kunstenaarsgroep op en is hard bezig met het verzamelen van sponsors voor een eigen expositie in Electron.

Vrijheid
Het idee voor een eigen kunstenaarscollectief kwam nadat Motz ervoer hoe fijn het is om enkel bezig te zijn met kunst. Door haar bijbaan en modeopdrachten had ze geen tijd om echt te doen wat ze wilde. Weg dus met saaie opdrachten en bardiensten tot diep in de nacht. “Werken in dienstverband of in opdracht is toch vooral nadenken voor een ander en niet voor jezelf. Fijn dat er mensen zijn die het doen, maar ik ben blij dat ik er nu van af ben.”

8 kunstenaars, 64 standpunten
Ze verzamelde een groep kunstfotografen om zich heen die ze o.a. vond tijdens het bezichtigen van een expositie van het st. Joost. “Ik werk met foto’s, maar heb eigenlijk een achtergrond als beeldend kunstenaar. Het is dan ook fijn om met echte fotografen te werken.” Volgens Motz spaart de groep elkaar niet bij het geven van kritiek. “In het begin is dat lastig, maar naarmate je zelf meer kritiek geeft ontvang je die ook makkelijker."

De groep van 8 kunstfotografen is nu 4 maanden intensief met elkaar bezig. Elke twee weken komen ze bij elkaar met ieder één foto aan de hand van een thema. De foto’s worden dan weer gebruikt voor het kiezen van een nieuw thema. “We begonnen met ontluiking waarna we overgingen in tussenruimte wat weer leidde tot lading“ Iedere fotograaf benadert de onderwerpen op zijn eigen manier, waardoor er een heel divers werk onstaat. Per thema wordt ook gekeken welke presentatievorm het beste past. Uiteindelijk moet dit leiden tot 8 onderwerpen bezien vanuit 64 standpunten.

Op een hoog tempo beelden produceren blijkt niet voor iedereen weggelegd. Meerdere fotografen stopte dan ook tijdens de beginfase. Volgens Motz heeft dit de sfeer in de groep alleen maar versterkt. “Druk is goed. Luiheid is dodelijk voor het creatieve proces, net als onkunde trouwens. Alleen dingen die tot stand komen door hard te werken aan iets dat je zelf wilt geven voldoening.”

Betoveren
Motz wil de wereld nog steeds ontregelen, maar richt zich niet meer uitsluitend op de modewereld. “Mijn werk wil nu alle mensen hypnotiseren en meenemen naar een Alice in Wonderland. In de moderne wereld is tegenwoordig zo weinig ruimte voor sprookjes en de magie van het onbekende. Alles is ingekaderd, dit is fictie dit is een feit. Ik denk dat de realiteit veel dynamischer is dan dat.”

De wereld heeft volgens Motz behoefte aan onontdekte werelddelen, geruchten over zeemeerminnen en verhalen over trollen in het bos. “Dat zie je vooral bij jongens en mannen tussen de 12 en 30 jaar, die halen dan zo’n beleving uit games. Dat is een verlangen naar een tijd die alleen bestaat in vervaagde herinneringen, maar die is daardoor niet minder echt.”

Om dit voor elkaar te krijgen probeert Motz ook haar modellen in een trance te krijgen. Niet meer zo hard en streng als vroeger, maar zachter en speelser als een tovenaar, of Chesire Cat. “Hypnotiseren is in de eerste plaats altijd een indirecte aansturende kracht.”

Bekijk & steun
Mensen die van de expositie in Electron een succes willen maken, kunnen de kunstenaarsgroep steunen met een donatie. Bekijk ook de facebookpagina van de groep jonge kunstenaars en volg het project. 8 onderwerpen 64 standpunten wordt tijdens Cultuurnacht 2015 geopend.