Afbeelding

Boodschap aan Kamer: Natuur dupe van 380kV-tracé in Breda

Politiek

BREDA - De Tweede Kamerleden Henk Leenders (PvdA) en Hayke Veldman (VVD) hebben maandag een werkbezoek gebracht aan Oosterhout en Breda over de gewijzigde 380kV-tracé. De boodschap die ze meekregen: de natuur wordt een slag toegebracht met deze nieuwe route.

"Het is goed om het nu met eigen ogen te zien en niet op papier. Het is ook prettig om te spreken met betrokkenen, zo kunnen wij een betere input geven in Den Haag", aldus Hayke Veldman. Tijdens het werkbezoek in Breda kregen de twee politici een rijtoer door het gebied van het Haagse Beemdenbos. "Wij willen weten wat we mee moeten nemen naar Den Haag, zodat er serieus en zorgvuldig op Haags niveau naar gekeken kan worden."

Leenders is zelf woonachtig in de Haagse Beemden maar geeft aan dat hij erg waakzaam is en geen persoonlijke belangen heeft: "Het snijdt me door de ziel, het voordeel is dat ik hier woon en er ook meer van weet." Leenders vertelt dat hij zeker niet praat in voordeel van zijn wijk: "Als ik hier niet neutraal in kon staan en dat zou blijken zou ik het overlaten aan mijn collega's, maar daar is nu geen sprake van."

De 380kV-tracé kruist volgens Kees van der Krift, aangesloten lid van de Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland (SOVON), door de Brabantse wal tussen twee natuurgebieden. Volgens Van der Krift wordt er te weinig geld uitgegeven aan vogels en dieren: "Er is te weinig respect voor deze aardbewoners." Van der Krift doet in het oosten van de Vierde Bergboezem en het Haagse Beemden Bos onderzoek naar broedvogels: "Ik heb de lijn bekeken, het sperwernest zal verdwijnen als het tracé er komt en ze hebben nog maar voor het tweede jaar gebroed."

Of het bos en de dieren daadwerkelijk gaan lijden onder het plaatsen van de hoogspanningslijn is volgens Veldman te vroeg om te zeggen: "Of het bos verdwijnt of bewoners belemmert met hun dagelijkse bezigheden, kan ik weinig over zeggen, het daadwerkelijke tracé moet nog uitgewerkt worden dus dat is nu nog niet te zeggen."

Voorstel A59
Tips waren er ook. Zo dringt de werkgroep Hoogspanning Haagse Beemden er bij de Kamerleden aan op een tracé dat de A59 volgt en via industriegebied Oosterhout Weststad richting Tilburg gaat. PvdA-voorzitter Breda, Eeuwoud van den Heuvel, vraagt zich af waarom ondergrondse en bovengrondse leiding niet samen kunnen. "De hoogspanningslijn en buisleiding zouden niet te combineren zijn, dit speelt bij afslag Made. Terwijl in Roosendaal dit wel gelijk ligt."

Veldman en Leenders hebben nog aardig wat huiswerk.“Het liefste zou iedereen morgen duidelijkheid over het tracé hebben, maar als we willen dat er zorgvuldige keuzes worden gemaakt hebben we  zeker tijd nodig om alles nauwkeurig af te wegen.”