Afbeelding

De observerende en manische primatenmuziek van Flip Noorman

Cultuur

BREDA - Elke week zet BredaVandaag in samenwerking met POB een nieuwe clip van een Bredase artiest in de spotlights. Deze week het nieuwe nummer Plafond van Flip Noorman.

Wat voor muziek maakt Flip Noorman?
Ze noemen me vaak de speelman met het gescheurde gezicht. Ik heb een rustige, uitgedachte, observerende kant. Maar ook een manische, impulsieve kant. Ze zeggen dan vaak dat het klinkt alsof Boudewijn de Groot en Tom Waits een vreemd soort huwelijk zijn aangegaan...Waarschijnlijk omdat dat zo in mijn biografie staat.

Welke artiesten zijn een inspiratie voor Flip Noorman?
Boudewijn de Groot en Tom Waits hahaha. Nee.... Nou ja, ook. Maar zoveel anderen ook. Ik zit momenteel in een fase dat ik vooral tekstueel mijn lens weer aan het scherpstellen ben. En juist dan kom je erachter dat al die taal niet zoveel zegt.

De manier waarom mensen handelen, met elkaar omgaan, zit zo diep in onze genen daar heeft taal niet zoveel macht over. Wat dat betreft denk ik dat Frans de Waal, de primatoloog, momenteel mijn grootste inspiratiebron is. Ik heb een abonnement op de dierentuin. Gewoon aapjes kijken. Dat levert altijd goede nummers op wanneer je over mensen wilt schrijven.

Onlangs is je videoclip Plafond uitgekomen. Waar gaat deze over?
Voor mijn doen een redelijk straight forward lied over een verloren liefde. Een vriend van me heeft er een poos helemaal doorheen gezeten toen z'n verkering uitging. Hij zorgde niet meer goed voor zichzelf, lag hele dagen op bed maar zag er toch steeds vermoeider uit, alles werd een puinhoop. Ik kwam een keer langs en z'n kamer was zo ranzig dat ik vroeg hoe hij hier nog kon leven. Terwijl hij op z'n bed naar boven aan het staren was zei hij even wrang als humoristisch: "Ach het plafond is altijd schoon". Die zin is blijven hangen. Ik dacht daar zit een nummer in.

Wat is de boodschap van je muziek?
Ik vind het meestal totaal onnodig om mijn publiek bij de hand te nemen en te zeggen: "En zo bedoel ik het, en niet anders... Dat snap je wel toch? Zeg alsjeblieft dat je mijn boodschap begrijpt!" Het is een soort minachting voor de verbeeldingskracht van mijn toehoorders om ze te ontnemen dat ze soms ook mogen verdwalen. Je hoeft veel dingen niet te snappen om het toch mooi, spannend of gaaf te vinden. Sommige bossen verdragen geen richtingsbordjes. Dus mocht ik al een boodschap hebben.... Haal die er lekker zelf uit. Of juist niet.

Wat is je muzikale droom?
Ik heb het afgelopen jaar ontzettend veel gespeeld. Op hele mooie plaatsen. En daarmee was dit jaar al een soort droom. Maar ik speelde wel steeds onder andermans vlaggen. Het publiek komt dus nog niet perse enkel op mijn naam af. Dat is iets waar ik het komende jaar echt in wil groeien. Dat wanneer je in Druten of Malden "Flip Noorman" op een poster zet; dat er dan een hoop mensen in de zaal zitten.

Waar kunnen mensen je binnenkort zien?
Het dichtste bij Breda is 20 december in de 013 (Tilburg). Maar ik speel nog veel meer, daarvoor kun je het beste op mijn site kijken. www.flipnoorman.nl