Opening busstation Breda Centraal, zondag 7 september.
Opening busstation Breda Centraal, zondag 7 september. Jorgen Janssens

Vijf tijdelijke ‘bufferplaatsen’ voor bussen bij station

Economie

BREDA - Breda maakt vijf tijdelijke ‘bufferplaatsen’ voor bussen van Arriva bij het station. Deze bufferplaatsen komen op de busbaan aan de westkant van het nieuwe station en zijn bedoeld om tijdens de spits extra bussen te kunnen stallen.

Deze bufferplaatsen blijven in gebruik tot half april 2015. Deze vijf plaatsen komen bovenop de twee bufferplaatsen die al in het nieuwe busstation aanwezig zijn. De bufferplaatsen zijn nodig omdat Arriva in de nieuwe dienstregeling per 14 december wil kunnen inspelen op pieken in het reizigersaanbod en ook beter wil aansluiten bij de dienstregeling van NS.

De situatie wordt tijdens de beginperiode door Arriva, de provincie Noord-Brabant en gemeente gemonitord om vast te stellen hoeveel buffercapaciteit er daadwerkelijk nodig is. “De insteek daarbij is dat er zoveel mogelijk op de busterminal in het station wordt gebufferd. Afhankelijk van de ervaringen en bevindingen wordt half april verder gekeken wat er nodig is voor een goed lopende busdienstregeling”, aldus de gemeente.

De bufferende bussen staan op werkdagen rond de ochtend- en avondspits op de westelijke bushellingbaan. Daar kunnen ze direct worden ingezet voor het vervoeren van reizigers vanaf de busterminal naar hun bestemming. De bufferplaats ligt ver weg van bestaande bebouwing en is geen openbare weg. “De locatie op de hellingbaan aan de westkant van het station levert niet of nauwelijks hinder op”, verwacht wethouder Selcuk Akinci.

De bus met lijn 19 van de concessie van de provincie Zeeland gaat ook gebruik gaan maken van de westelijke bushelling. Deze bus stopt met ingang van zondag 14 december niet meer aan de Stationslaan.