Afbeelding
Bo Klaarwater

Fietsbond Breda in gesprek met gemeente over ruimingsacties bij station

Algemeen

BREDA - Het aantal bezwaarschriften dat is ingediend tegen het verwijderen van foutief geparkeerde fietsen is volgens de Fietsersbond Breda zo groot dat ze met de gemeente hierover in gesprek zijn. "Wij krijgen heel veel signalen binnen dat er meer stallingsplekken moeten komen", aldus  waarnemend voorzitter van de Fietsersbond Breda Martin Pöttker.

Fietsprobleem
Het fietsprobleem komt volgens voorzitter Pöttker van twee kanten: "Het is een wederzijds probleem van zowel de fietsers als de gemeente." Volgens Pöttker van Fietsersbond Breda parkeren de fietsers het liefste hun tweewieler nog op het perron. "Fietsers moeten begrijpen dat bij fout parkeren hun fiets geruimd wordt." Volgens Pöttker moet de gemeente op haar beurt zorgen voor meer fietsstallingen. De Fietsersbond Breda is dan ook druk in beraad met de gemeente om meer stallingsplekken bij het station te realiseren. Dit moet zorgen voor minder overlast voor het station.

Ruimingsacties
Uit onderzoek van het AD blijkt dat er in Breda 718 fietsen zijn geruimd in 2012 en 1965 fietsen in 2013. Dit verschil is volgens Pöttker makkelijk te verklaren: "In 2013 zijn er twee ruimacties gehouden om het stationsplein schoon te maken, van de 2000 fietsen bleven er 700 achter."  Deze ruimactie werd aangekondigd via borden. Er is dus wel gecommuniceerd vanuit de gemeente, maar veel fietsers zouden volgens Pöttker de borden hierover niet hebben gelezen. "Zelfs de fiets van de voormalige voorzitter is in 2013 geruimd tijdens de actie, hij kon voor 25 euro zijn fiets op de Riethil ophalen", aldus een lachende Pöttker.

Op dit moment worden er aan de centrum-zijde van het station nog actief fietsen geruimd omdat deze in de weg staan, vertelt Pöttker. "Aan de Belcrum-zijde wordt het wildparkeren nog gedoogd. Je moet natuurlijk niet midden op het fietspad parkeren, maar gewoon hun fiets parkeren onder de luivel is voldoende", aldus bestuurder Fietsersbond Breda.

'Stop verwijderacties fietsen'
De Fietsersbond houdt momenteel een actie 'stop verwijderacties fietsen'. "Wij zijn met die landelijke actie geconfronteerd, wij hebben een overlegsituatie met de gemeente en doen dus hieraan niet mee", aldus Martin Pöttker van Fietsbond Breda. 

Zie ook album station fietsen