http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-11-02/vergoedingen-bredase-partijleden-omlaagfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-11-02/vergoedingen-bredase-partijleden-omlaagfoto Erik Eggens

Participatie Breda: meeste partijen tevreden over voorstel college

Politiek

BREDA - De meeste partijen kijken positief naar de veranderingen die Breda doorvoert op het gebied van re-integratie, participatie, schuldhulpverlening, inkomensondersteuning en armoede. Dat bleek tijdens de raadscommissievergadering Economie toen ‘Participatie’ aan de orde kwam. In 2015 gaat er op dat terrein een hoop veranderen.

Van de meeste partijen kwamen complimenten. Zo vond de SP dat de gemeente ‘ondanks het gebrek aan tijd en geld’ goed werk heeft geleverd. In 2015 gaat het budget van de wet BUIG, waarmee de gemeente uitkeringen en loonkostensubsidies betaalt omlaag naar 57,7 miljoen euro. In 2014 was dat budget nog 64,9 miljoen euro.

Dat is een flinke korting en dat houdt in dat er komend jaar vierhonderd mensen uit de uitkering moeten. Op verschillende manieren probeert de gemeente die mensen weer aan het werk te krijgen. De focus ligt ook sterk op het voorkomen dat mensen werkeloos worden en in armoede terecht komen.

De gemeente schaft de sollicitatieplicht voor mensen met een uitkering af. “In plaats van kwantiteit hoort de focus op kwaliteit te liggen”, stelt wethouder Bergkamp. Op het moment dat een sollicitatie onvoldoende ‘kwaliteit’ heeft kunnen er sancties volgen, zoals het tijdelijk stopzetten van een uitkering. De PvdA maakte zich daar zorgen over, maar Bergkamp gaf aan dat ‘het niet hebben van een vouw in de broek niet tot sancties gaat leiden’. “De maatregel gaat erover dat je niet expres een sollicitatie verpest zodat je niet hoeft te werken”, legde hij uit. “Er mag geen misbruik worden gemaakt. De uitvoering daarvan is maatwerk, dus verschilt per geval.”

Vrijwel alle partijen benadrukten dat het belangrijk is om mensen in de doelgroep met respect te behandelen. Dat gebeurt volgens hen ook in de plannen van het college. Het beleid rondom uitkeringen wordt wel strenger de komende jaren. “Als mensen misbruik maken van voorzieningen, dan moeten we ze hard aanpakken”, gaf het CDA mee. D66 vatte het als volgt samen: "Het gaat om een strenge, rechtvaardige, menselijke aanpak van het individu." De SP meldde dat zij bij hun SP Hulpdienst wel regelmatig zorgwekkende verhalen horen. Bergkamp zei daarop toe om, mits het nodig is, naar die individuele gevallen apart te kijken.

De VVD was donderdagavond vrij kritisch. De partij zei blij te zijn met de kansen die de nieuwe participatiewet brengt, maar nog niet zo tevreden te zijn met de uitwerking daarvan. “Het is nog wat warrig en bevat een slordige uitwerking. Er is veel herhaling en een consistente visie en beleidskeuze ontbreekt.” De partij maakte duidelijk dat er meer aandacht moest komen voor ondernemers. “Stel de werkgever centraal, want ondernemers creëren de banen. We willen zo veel mogelijk mensen bij reguliere werkgevers aan de slag krijgen.”

Een veelgehoord geluid was ook de drang naar het meten van de effecten van de veranderingen. De raadspartijen zijn benieuwd naar de cijfers en gevolgen van de nieuwe werkwijzen. De toezegging van wethouder Bergkamp dat er in 2015 snel een evaluatie plaats vindt werd dan ook positief ontvangen.

De partijen stemmen op 18 december officieel over de voorstellen in de raadsvergadering.