Afbeelding
Sanne van der Mooren

Terug in de tijd op laatste dag Veolia

Algemeen

BREDA - Geen Wifi, geen led-borden met de route en ook geen ‘kniebuiging’ bij een halte om het instappen te vergemakkelijken. Veolia rijdt vrijdag op een aantal lijnen met oude bussen, als afscheid van Breda en de rest van Brabant.

Op lijn 7 rijdt Jan van Woerden met een bus uit 1961. Van Woerden rijdt al sinds 1975 als buschauffeur. De bus trekt veel aandacht, maar ook verbaasde blikken. De mede-chauffeur moet continu de bus uit om uit te leggen dat dit de gewone stadsdienst is. Ook het inchecken zorgt voor een hoop verwarring. “Inchecken kan hier natuurlijk niet,” vertelt Van Woerden. “Je kan hier wel voor 1 euro een ansichtkaart kopen om de bus te ondersteunen.”  

Niet alle reizigers pakken deze bus omdat ze van A naar B moeten, enkelen zitten in de bus omdat ze dit eens wilden meemaken. “Wij zagen een bericht op de Veolia-site en besloten om mee te gaan,” vertellen twee reizigers. Een haastige reiziger stapt in en vraagt of de bus wel even snel naar het station gaat. “Want ik heb haast.” Ze gaat uiteindelijk zitten nadat ze overtuigd is. De bus rammelt nogal terwijl de vrouw haar make-up probeert bij te werken. “Ja, dat is eens wat anders dan zo’n moderne bus,” roept van Woerden door de bus heen.

Van Woerden rijdt zo nu en dan in de museumbus. “Tijdens evenementen rijdt deze bus nog. Maar op zo’n manier door de stad, dat is werkelijk fantastisch.”

Vanaf 14 december neemt Arriva het stokje van Veolia over. Dit is het definitieve afscheid van B.B.A.. “Eerst werd B.B.A. Veolia en nu neemt Arriva het over,” aldus Van Woerden. De Museumbussen rijden de hele vrijdag tot ongeveer 17.30 uur op verschillende lijnen door de stad.

Inmiddels is Van Woerden bij station. Hij staat op en verandert handmatig het lijnnummer door aan een hendel te draaien. “Ja, doet moet allemaal met de hand hè.”


Klik hier voor de dienstregeling van de museumbussen.