Afbeelding

Breda 380kV Nee: ‘Tennet doet nu alsof zuidelijke tracé gelopen race is’

Algemeen

BREDA - Het nieuw gevormde collectief 'Breda 380kv Nee' maakt een vuist tegen de plannen van de aanleg van de nieuwe hoogspanningsmasten. Met spandoeken op de Emerparklaan en flyers afgelopen weekend bij Winkelcentrum Heksenwiel probeert de groep zoveel mogelijk buurtbewoners naar de informatieavond van het ministerie en TenneT te krijgen. Die bijeenkomst is maandag 15 december bij Lot66 aan de Mijkenbroek 27 tussen 19.00 uur en 22.00 uur.

De actievoerders maken een vuist tegen de plannen van het Ministerie van Economische Zaken en netbeheerder TenneT voor het aanleggen van metershoge hoogspanningsmasten die midden in het Haagse Beemdenbos zouden moeten komen te staan.

Volgens ‘Breda 380kV Nee’ is de zuidelijke tracé een ‘no go’. “Het is ons niet duidelijk waarom een noordelijke tracé waar jaren op is gestudeerd en waar bestuurlijk draagvlak voor was van tafel is geveegd. Het zuidelijke tracé is in die tijd als eerste afgevallen vanwege de negatieve consequenties voor natuur en milieu.”

De actiegroep wil duidelijke argumenten waarom de noordelijke tracé niet mogelijk is. “Als dat duidelijk is en er echt een zuidelijke  variant gezocht moet worden, dan is de route langs de A59 één van de opties die nader onderzocht moet worden”, aldus Breda 380Kv Nee.

Ook vindt de actiegroep het maatschappelijk onverantwoord. “Er zijn miljoenen geïnvesteerd met overheidssubsidies en van de Europese Unie om natuur aan te kopen en in te richten, wij zijn er niet van overtuigd dat er geen alternatieven zijn.”

De actiegroep wil een WOB-verzoek indienen omdat ze inzicht wil krijgen in de onderzoekrapportages en de argumentaties die tot deze beleidsbeslissingen hebben geleid. “Deze rapportage en informatie zijn nog steeds niet openbaar”, vertelt Breda 380kV Nee. Daarnaast willen ze inzicht in de maatschappelijke kosten-baten analyse van de verschillende alternatieven. “EZ en Tennet doen nu alsof het zuidelijke tracé al een gelopen race is.”

‘Breda 380kV Nee heeft een petitie gehouden, een facebookpagina aangemaakt, een eigen website en ze nemen stappen om een stichting te worden. “Het aantal volgers groeit met de dag, we verwachten dat we op korte termijn meer dan 1000 volgers hebben”, aldus de actiegroep.