Amphia Langendijk. foto Hinke Rutten
Amphia Langendijk. foto Hinke Rutten

Amphia Ziekenhuis overdonderd door inval FIOD: 'We hebben altijd samengewerkt met de NZA'

Economie

BREDA - Het Amphia ziekenhuis zegt overdonderd te zijn door de inval van de FIOD van afgelopen vrijdag. Het ziekenhuis zou zelf al in het voorjaar een onafhankelijk onderzoek hebben afgerond naar mogelijke misstanden met het declareren van zorgkosten.

Volgens woordvoerder Judith Jansen van het Amphia heeft het ziekenhuis direct gereageerd op een klacht van een patiënt over de kosten van zijn behandeling. Het ziekenhuis werd hiervan op de hoogte gesteld door Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). “We hebben toen direct een intern onderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijke partij, dit rapport hebben we dit voorjaar gepresenteerd aan de NZA”, aldus Jansen.

Het eigen onderzoek van het Amphia zou volgens Jansen hebben aangetoond dat er inderdaad onjuistheden waren bij de zorgregistratie in het ziekenhuis. “We hebben toen direct aanpassingen doorgevoerd aan de achterkant.”

Het ziekenhuis heeft tot op heden nog geen reactie gekregen van de NZA op het eigen onderzoek. Het ziekenhuis was volgens Jansen in afwachting van een reactie van de zorgautoriteit toen de FIOD voor de deur stond. "Dat heeft ons toen behoorlijk overdonderd. We hebben ter goede trouw gehandeld, maar blijkbaar heeft de NZA de noodzaak gezien om het OM in te lichten", aldus Jansen.

Vooral het feit dat de FIOD op bezoek is geweest bij medewerkers thuis heeft volgens de woordvoerder een behoorlijke indruk achtergelaten. “Er staan dan ineens een aantal personen in zwart voor je deur. We hadden vandaag dan ook in de eerste plaats vooral aandacht voor deze personeelsleden.”