Voormalig politiebureau Vlaanderenstraat Breda.
Voormalig politiebureau Vlaanderenstraat Breda. Wijnand Nijs

Breda merkt weinig van halvering aantal politiebureaus

Politie

BREDA - Minister Ivo Opstelten wil de komende jaren 200 politiebureaus sluiten. Dat kondigde hij maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Voor Breda heeft dit weinig gevolgen. De twee politiebureaus aan het Chasséveld en in de Hambroeklaan blijven bestaan, stelt politiewoordvoerder Enny de Wit.

De nieuwe werkwijze en de andere manier waarop burgers met politiezaken omgaan maakt dat de politie minder afhankelijk is van politiebureaus. Uit de brief van Opstelten blijkt dat door de invoering van de Nationale Politie er steeds meer aangiftes online worden gedaan. Hierdoor kunnen de komende tien jaar meer dan de helft van het aantal politiebureaus verdwijnen.

In overleg met de burgemeesters is daarom besloten om een aantal bureaus te sluiten. In plaats daarvan opent de politie meerdere steunpunten in gemeentelijke instellingen. Hier kunnen burgers dan terecht voor aangiftes, verklaringen en vermissingen. Er komen onder andere steunpunten in Alphen, Chaam en Ulvenhout, meldt de woordvoerder.

Burgers en bedrijven krijgen in de toekomst meer keuze voor de manier waarop ze met de politie in contact willen komen: persoonlijk, telefonisch of via internet. Voor spoedgevallen blijft het wel noodzakelijk om 112 te bellen.

Daarnaast gaat de politie meer gebruik maken van sociale media en politie.nl. “Het is de bedoeling dat er mobiel gewerkt wordt door de politie, de maatschappelijke rol van de politie verandert ”, aldus De Wit.