Karel Jörissen.
Karel Jörissen.

Commissielid Jörissen haakt af bij SP: ‘Partij moet nieuwe rol vinden’

Politiek

BREDA - Vol enthousiasme begon Karel Jörissen twee jaar geleden aan zijn politieke carrière in Breda. Eerst als bestuurslid van de SP, later ook als commissielid. Inmiddels is hij afgehaakt. Teleurgesteld in het politiek inhoudelijke spel én in de organisatie van de partij.

Jörissen woont sinds enkele jaren in Breda, waar hij als gepensioneerd bestuurder neerstreek. “Ik was al jaren lid van de SP en heb me toen ik in Breda kwam wonen aangemeld, nadat ik ook een gesprek had gehad met de PvdA.”

Na ruim 30 jaar ervaring als (interim) manager en bestuurder op Roc’s, Hogescholen en Universiteiten hoopte hij zijn ervaring gecombineerd met zijn sociale visie in te kunnen zetten voor de SP. Al snel werd hij gevraagd voor het bestuur. “Dat bleek heel anders te zijn dan ik had gedacht. Binnen de politiek bepaalt de fractie de koers. Dat was ik niet gewend.”

Jörissen miste onder meer de bestuurlijke afspraken die hij in andere besturen wel zag. “Wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat soort simpele zaken.” Het besturen van de partij bleek dus minder zakelijk dan hij had gedacht. Het lukte hem ook niet die koers te wijzigen, geeft hij toe.

De partij moet een slag maken om niet bij de volgende verkiezingen het onderspit te delven, denkt hij. “Bestuurlijk draait het om een benauwend klein groepje van ongeveer drie mensen dat besluiten neemt over wat er echt toe doet binnen de partij. En dat wordt door de rest kritiekloos overgenomen. In het bestuur gaat het verder veel over de praktische organisatie, de ledenadministratie, het folderen en dat soort zaken. Overigens hele belangrijke zaken, maar enigszins op afstand van het politieke werk in de raad.”

Jörissen geeft een voorbeeld. “Ik had me met Jamal El Kaddouri hard gemaakt voor de Gaza-demonstratie in Breda. Dat kostte de vier mensen van dit comité, onder wie twee SP’ers, veel tijd en energie, en de steun van het SP kwam neer op honderd euro. Voor een van de grootste demonstraties die de afgelopen jaren in Breda was georganiseerd.  En zelfs dat werd nog een hele discussie, waar twee bestuursvergaderingen aan werden gewijd. Want we hadden het niet vooraf aangevraagd, was het verhaal van de voorzitter.”

'In het bestuur gaat het verder veel over de praktische organisatie, de ledenadministratie, het folderen en dat soort zaken'

Het was voor hem de druppel. Als bestuurder en politiek gedrevene kon hij zijn ei niet kwijt. “Maar ik zie meer mensen afhaken”, aldus de oud-bestuurder. “De afgelopen weken zijn er weer twee bestuursleden afgehaakt. De SP moet nu een nieuwe rol vinden. We hebben een goede fractie en een goede wethouder, maar we zijn ook een actiepartij. Nu voeren we minder vlug actie tegen de gemeente, want we hebben invloed via onze wethouder en fractie.”

“De coalitie is voor ons heel belangrijk, bijna een beetje heilig. Ik begrijp dat wel en ik vind ook dat we het linkse college dat we nu hebben moeten koesteren. Maar we  moeten wel als SP herkenbaar blijven. Buiten en binnen de gemeenteraad. Op deze manier verliezen we die herkenbaarheid.”

In de aanloop naar de verkiezingen van dit jaar ging hij meedraaien in het politieke deel van de partij. Een relatief lage plaats op de lijst - ‘vond ik heel jammer maar wel begrijpelijk overigens want de anderen deden al veel langer mee in Breda “- leidde na de coalitievorming tot een plaats in de commissies bestuur en maatschappij.

Dat politieke werk in de commissies viel hem tegen. “Iedereen, ook ik, leest zijn van tevoren geschreven bijdrage voor tijdens een commissievergadering. Dat is weinig verheffend. Zo’n bijdrage stuur je eerst rond binnen je eigen partij en daar krijg je dan geen feedback op. Vervolgens lees je het voor in de commissie. Ook geen of weinig reactie. Dat motiveert niet en dat motiveert volgens mij ook de bevolking niet.”

“Mijn conclusie was daarom: Ik ben veel meer een bestuurder dan een raadslid. Wij hebben al een goede wethouder, de optie om het wethouderschap samen met Patrick part-time in te vullen was voor de burgemeester niet acceptabel, dus ik kan nu geen goede politieke bestuurlijke rol vervullen in de gemeentepolitiek. Heel jammer, ik had het graag gedaan, maar ga op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Reactie Bas Maes, fractievoorzitter SP Breda
Fractievoorzitter en bestuurslid Bas Maes vindt het jammer dat Jörissen zijn verhaal doet. “Helaas voor Karel heeft zijn actieve lidmaatschap voor de SP in Breda hem niet gebracht wat hij ervan gehoopt had. Ieder mens verwerkt teleurstelling op zijn eigen manier. Helaas kiest Karel voor deze manier.”

“Inhoudelijk wil ik niet te veel in gaan op de beweringen van Karel”, vervolgt Maes. “Volgens mij is vriend en vijand het erover eens dat de SP in Breda goed bezig is. In het college met een fantastische wethouder, in de raad met een scherpe fractie en met een bestuur wat aan het hoofd staat van een actieve afdeling die vrijwel wekelijks op straat te vinden is.”