Afbeelding

Born Digital in MOTI: naakte vrouwen, facebookhoofden en pandacamouflage

Cultuur

BREDA- Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling ‘Born digital’ geopend in het MOTI Museum. De tentoonstelling laat een nieuwe vorm van kunst zien die zich richt op de internetgeneratie.

Topdrukte
Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is dat het erg rustig is in het museum. De enige bezoekers op deze dinsdagmiddag zijn wat ouderen. Volgens communicatiemedewerker Priscilla de Putter is het in het weekend wel druk. “We verwachten tijdens de kerstvakantie een topdrukte.” Die drukte komt vooral doordat MOTI iets unieks tentoonstelt, namelijk de virtual reality-bril die iedere bezoeker op mag zetten.

Virtual-reality
Het is een unieke ervaring. Je moet op een bank zitten en vervolgens een enorme bril op doen. Als je de bril op hebt zit je eigenlijk in dezelfde ruimte, maar is alles anders. Je ziet enorm felle kleuren, gekke figuren en naakte vrouwen. Je kunt naar links kijken, naar rechts, naar boven en naar onder, alles klopt. Met de handbediening naast je kun je ‘lopen’ en jawel, het voelt alsof je echt aan het wandelen bent. Een enorm aparte ervaring die volgens De Putter veel mensen mee willen maken.

“Bij de opening op 13 december was het erg druk, iedereen wilde de virtual-reality bril uitproberen. Er waren een paar honderd mensen,” aldus De Putter. De bril is zeker niet het enige unieke in de tentoonstelling. Zo staat er een oudere vrouw met een hoofd in haar handen bij het kunstwerk XILITLA. Doormiddel van het hoofd bestuurt ze een game. “Het is een moderne en nieuwe manier van kunst. Dit is eens wat anders dan alleen maar naar een computerscherm kijken. Het is leuk, en toegankelijk voor een brede doelgroep,” vertelt de bezoeker.

Onherkenbaar voor Facebook
Een andere uniek kunstwerk is Realface Glamouflage van Simone C. Niquille; een groot tweepersoons bed met op het dekbed verschillende afgebeelde hoofden. Het uitgangspunt van het kunstwerk is dat de gezichtsherkenner van Facebook het niet kan herkennen. Niquille heeft het namelijk zo bewerkt, dat de hoofden wel herkenbaar zijn voor mensen, maar door het slimme internet niet geplaatst kunnen worden.

Ook kan je als bezoeker plaatsnemen op het platvorm van ‘The panda show’, de panda show is ontworpen door Pinar & Viola. Als je op het platvorm staat is er een webcam op je gericht, op een groot beeldscherm voor je zie je jezelf met een pandahoofd. Pinar en Viola willen hiermee aangeven dat het pandagezicht een perfecte dekmantel kan zijn voor webgebruikers om zichzelf te beschermen tegen meekijkende onopgemerkte hackers via webcams.

De kunstwerken van Born Digital zijn gemaakt door tien verschillende kunstenaars die uit Nederland komen, of in Nederland gestudeerd hebben. ‘De nieuwe meesters’, zo noemt De Putter de kunstenaars: “Deze kunstenaars gaan misschien de boeken in als pioniers van deze tijd, met over 100 jaar een status zoals Rembrandt die nu heeft.” De tentoonstelling is tot juni 2015 te zien bij MOTI in Breda.