Logo bredavandaag.nl
Raymond Tillieu

Scheuren in natuursteen bij ingang Centraal Station Breda

BREDA - Enkele maanden na de opening van het nieuwe station zijn er scheuren ontstaan in de natuurstenen voor de ingang. Volgens architect Koen van Velsen het gevolg van verkeerd gebruik van het voetgangersplein. “Als je 100.000 besluiten neemt gaan er soms iets minder goed.”


Bouwverkeer en auto’s die per se wilden doorrijden tot pal voor de ingang van het station. Het zijn de twee boosdoeners die de schade aan de natuurstenen veroorzaakten. “Personenauto’s mogen daar niet komen en voor bouw -en goederenverkeer is er een aparte logistieke ingang. Blijkbaar was niet iedereen op de hoogte van deze afspraak”, zegt Van Velsen. Volgens de architect is de situatie ook uitputtelijk besproken met de plaatselijke brandweer.

“Als je dingen anders gebruikt dan waarvoor ze gemaakt zijn, dan kan er iets mis gaan. Je kunt ook beter niet met een helikopter op een woning landen”, zegt Van Velsen. Binnenkort worden er paaltjes geplaatst zodat auto’s en vrachtwagens niet meer op het plein kunnen komen. Het vervangen van de natuurstenen gaat een paar duizend euro kosten. “Als je 100.000 besluiten neemt, gaat er soms iets minder goed, dit is daar een voorbeeld van”, adus Van Velsen.

Er is volgens Van Velsen voor natuursteen gekozen als materiaal om het gebouw duurzaam te maken. “Ik maak graag gebouwen die mooier worden naarmate ze op leeftijd raken. Beton wordt lelijker naarmate de tijd verstrijkt. Kijk naar de Bredase binnenstad, die is toch prachtig?”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief