Thijs Kroezen met gasten en team van Bier en Ballen na de donatie aan het amputatie-elftal.
Thijs Kroezen met gasten en team van Bier en Ballen na de donatie aan het amputatie-elftal.

Bier en Ballen geeft amputatie-elftal zetje

Sport

BREDA - Bredanaar Thijs Kroezen trok een paar maanden geleden brutaal aan de bel bij de organisatoren van voetbalverhalenavond Bier en Ballen. Of zij met een donatie het amputatie-elftal niet een zetje konden geven. Het antwoord was volmondig ja.  

Dus kreeg het elftal nieuwe shirts, mede dankzij het Bredase Copa, en een donatie voor de pot. Kroezen is  Bier en Ballen en shirtleverancier Copa dankbaar. “Dit soort initiatieven zorgen er voor dat wij onze sport kunnen uitoefenen.”

Een amputatie-elftal, wat is dat eigenlijk? “Wij zijn het nationale team voor mensen met een amputatie. In het team zitten mensen met arm- en beenamputaties”, vertelt Kroezen, een van de keepers van het team. “Als je een been mist ben je automatisch veldspeler en met maar een arm moet je in de goal.” Dat levert spectaculaire beelden op, aldus de enthousiaste voetballer. “Die gasten op een been zijn zo snel op krukken, niet normaal.”  

Het amputatie-elftal is vooralsnog een officieus elftal, vertelt Kroezen. “Helaas worden we nog niet erkend of gesteund door de KNVB, dus wij draaien nu volledig op giften. Ik hoop dat we over vijf jaar een volledig erkend team zijn bij de KNVB, bekend zijn bij een ieder met een amputatie en een jeugdtak hebben opgezet.”

Kroezen zit zelf bijna twee jaar bij het team. “Omdat ik een arm mis omdat ik botkanker heb gehad ben ik keeper. Het is echt fijn om iets te kunnen ondernemen met lotgenoten, omdat ik in het dagelijkse leven als een 'normaal' mens kan leven. Iedereen weet wat er aan de hand is in zo'n team. Een blik is genoeg. Mijn gezondheid kwakkelt nog wel eens en die mannen staan dan altijd voor me klaar. Een echt team.”

Verder probeer ik veel dingen te regelen: sponsors, promotie en nieuwe spelers. Juist omdat ik het zo tof vind, wil ik er ook veel werk van maken.”

Ondanks het gebrek aan officiële steun probeert het elftal het zo professioneel mogelijk aan te pakken. “Elke week trainen we in Vleuten, vlakbij Utrecht. Met wedstrijden plannen gaat het lastig, omdat alle landen met hetzelfde probleem zitten: financiën. Het is voor ons niet te betalen om een keer per maand te oefen tegen België, Engeland, Duitsland of Frankrijk.

Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. Op de korte termijn een oefenwedstrijd bij een Bredase club, waar ook de shirts worden gepresenteerd, en op de lange termijn deelname aan een  groot toernooi. “Het WK was begin december in Mexico, maar omdat we het geld niet hadden konden we niet afreizen naar het land. Hopelijk zijn we er over twee jaar wel bij.”