Martijn Gulden, beter bekend als Bonk, is in de De Bruine Pij benoemd tot officieuze Nachtburgemeester. foto Wijnand Nijs
Martijn Gulden, beter bekend als Bonk, is in de De Bruine Pij benoemd tot officieuze Nachtburgemeester. foto Wijnand Nijs

‘In elk geval een weekend de bierprijs omlaag’

Cultuur

BREDA - Op de rand van 2014 blikt BredaVandaag met mensen uit het nieuws terug op het jaar. In deze aflevering: Martijn’Bonk’ Gulden, die benoemd werd tot nachtburgemeester.

Hoe kijk je terug op 2014?
Lachend: “Ik heb toch nog iets bereikt in mijn leven met de benoeming van nachtburgemeester. Maar serieus, mijn moeder is trots op me. Ze heeft lang moeten wachten na mijn HAVO-diploma.”

Was je verrast dat je Nachtburgemeester werd?
“Natuurlijk. Ik heb me daar niet voor opgegeven, ik ben ook maar gevraagd. Ik zie het als een oeuvreprijs, voor twintig jaar met veel plezier uitgaan.”

Hoe bevalt het?
“Prima joh! Ik doe niet anders dan normaal, al klets ik nu af en toe een avondje aan elkaar of open wat. Ik heb wel het idee dat ik iets meer slagkracht zou mogen hebben. Als ik iets kan bijdragen aan het uitgaan in Breda, dan zou dat mooi zijn. Maar het blijft een officieuze functie, zo moet je het ook zien.”

Heb je ergens spijt van?
“Nee hoor. Ik heb nergens spijt van, ik vind sowieso dat je nergens spijt van moet hebben. Zelfs niet toen ik in een volle Grote kerk in een gek pakkie verkleed als Willem van Oranje de burgemeester een afscheidcadeau aanbood. Ik heb ook geen vreselijke dingen gedaan. Gewoon mijn avondjes uit gegaan, of dat nu op disndagavond in een halflege kroeg was of op zaterdagavond.”

Wat staat er op de planning in 2015?
“Het zou mooi zijn als we tenminste voor een weekend de bierprijs naar beneden zouden kunnen krijgen. Dan kunnen we kijken of het daar aan ligt dat het af en toe stil is in kroegen op zaterdagavond. Dat zou toch moeten kunnen? De benzineprijs daalt toch ook af en toe?”
“Verder hoop ik dat mensen ook lekker op stap gaan, dat ze van die bank af komen en naar welke kroeg dan ook gaan. Gewoon, zoals ze misschien vroeger wel deden.”
“Voor de horeca hoop ik dat de kroegen initiatief nemen: daar hebben de mensen behoefte aan. Of het nu bandjes, dancefeestjes of acties voor een goed doel zijn: neem initiatief.”