Jeroen Onrust van Masterpartys.
Jeroen Onrust van Masterpartys. Wijnand Nijs

De Jonge Ondernemer: Masterpartys, specialist in special effects

Economie

BREDA - Jonge ondernemers, wat beweegt ze, waarom hebben zij hun eigen onderneming, hoe zien ze de toekomst en wat doen ze. BredaVandaag portretteert Bredase jonge ondernemers. Vandaag: Jeroen Onrust (24), eigenaar van MasterPartys. Masterpartys is een verhuurbedrijf voor licht, geluid en special effects. Daarnaast is MasterPartys actief met drive-in-shows met DJ’s.

Hoe ben jij hier zo bij gekomen?
Ik vond het altijd al heel gaaf om, zoals iedere jonge vent, te deejayen. Met m’n zuurverdiende geld heb ik samen met m’n pa mijn eerste boxen gekocht. Toen ben ik gaan draaien op verjaardagsfeestjes van buren, bij vrienden, op examenfeestjes. Op een gegeven moment ben ik met vrienden feestjes gaan organiseren omdat we vonden dat jongeren onder de zestien jaar nergens heen konden. Elk jaar organiseerden we bijvoorbeeld een nieuwjaarsfeest op de eerste donderdag na Oud & Nieuw. Dat deed ik met vrienden, die zijn andere dingen gaan doen. Inmiddels organiseer ik zelf geen feestjes meer, maar houd ik me bezig met het faciliteren ervan. Ik heb gemerkt dat er een overkill is aan organisatoren en managers. Elke week is er wel weer een feest. Wat ik altijd al leuk vond, daar ben ik mee gestart. Met special effects (vlammenwerpers, C02 en confetti) zag ik wel ruimte in de markt. Dat doen we in pakketvorm, zodat je in een keer alles hebt. Dat werkt wel, je bent in een keer helemaal klaar.

Hoe ging het in de opstartfase?
Voor 2010 was het vooral hobbyen met vrienden. Toen besloot ik dat ik er mee verder wilde. Tot 2013 vond ik dat best lastig. Je moet naam maken, bekend worden bij de mensen, zorgen dat vindbaar bent op internet. Op een gegeven moment krijg je daar feeling mee, ga je op inspelen. De vindbaarheid van m’n website moet heel goed zijn. Het financiële plaatje groeit heel gestaag. Het is geen baan, waarbij je van tevoren weet wat je verdient. Dit is met pieken en dalen. Eerst ben je heel veel aan het investeren, dat haal je niet meteen eruit. Het is belangrijk dat je dat verspreidt.

Wat was de grootste uitdaging en/of tegenslag?
Die vraag vind ik lastig. Ik heb nu een bus, terwijl ik er ook meteen twee bussen met een aanhanger had kunnen kopen. Maar zulke dingen doe ik niet. Ik neem niet zo heel veel risico als ondernemer en ben redelijk voorzichtig. Meestal zijn het kleine dingetjes. Laatst hadden we frames gemaakt voor de propaanflessen van de vlammenwerpers, maar dat was een constructie die niet bleek te werken. Ja, dat kost geld. Maar da’s geen enorme tegenslag.

Wat is jullie grootste succes?
De website zit nu heel goed in elkaar. Toen die net online stond ging het meteen als een trein, iedereen kon ons vinden. Heel fijn is dat. Mijn successen zijn meestal niet heel enorm, maar wel leuk. Zoals dat de Maassilo in Rotterdam nu een klant is geworden en mij alle special effects laat doen. Dat vind ik heel gaaf. Of als een klant laat weten dat hij het hele jaar iedere maand een geluidsset wil. Da’s allemaal niet heel groot, maar wel een succes.

Waar sta je over vijf jaar?
Over vijf jaar wil ik dat als jij in Breda een evenement organiseert, je mij belt voor de special effects. De naamsbekendheid wordt heel groot. Met twee man en een aantal freelancers zijn we dan een gerenommeerd bedrijf. Wat we nu doen aan drive-in-shows rolt gewoon door, maar special effects wordt wel een groot gedeelte van het bedrijf. Je ziet nu al een groot verschil. Licht en geluid is qua massa heel veel. Als je voor een feest met 35.000 man geluid moet hebben heb je vijf trailers nodig, terwijl ik nu al special effects voor die 35.000 man kan verzorgen. Over vijf jaar wil ik dat voor feesten van 60.000 man kunnen doen.

Groot of klein?
Internationaal domineren of de baas in Breda? Ik weet het niet, want je wil altijd meer. Vroeger vond ik het gaaf om bij de vaste uitgaanskroeg te draaien, terwijl ik het nu heel leuk vind om voor 3500 man te draaien. Ik hoop dat ik later wel een grote toko heb, maar als mijn zaak in Breda dan een uitgangspunt is voor de BeNeLux vind ik dat al best groot.