Afbeelding

'We zeggen wel Bourgondisch Breda, maar dan moeten we dat ook nastreven'

Algemeen

BREDA - Op de rand van 2014 blikt BredaVandaag met mensen uit het nieuws terug op het jaar. In deze aflevering: John Grijspeere, van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Breda.  In de horeca heeft er ook veel plaatsgevonden in 2014, zo ging op 1 januari 2014 de nieuwe alcoholwet in.

Hoe kijkt u terug op 2014?
"In 2014 is er een nieuw convenant getekend, het portiersbeleid. Ondernemers mochten nu zelf beslissen hoeveel portiers er voor de deur staan, dat scheelt in de kosten. Ook was er de café top 100, waar Zeezicht, Bruxelles en De Beyerd in stonden. En natuurlijk niet te vergeten, de alcoholwet die 1 januari 2014 inging."

Wat vindt u van de nieuwe alcoholwet?
"Uiteindelijk zijn we samen met de gemeente er doorheen gekomen. Het is moeilijk geweest voor 17-jarigen die altijd gedronken hebben en nu in de kroeg staan met een Spa blauw of een cola. Het is gewoon even wennen.”

Wordt de nieuwe wet goed gehandhaafd in de horecagelegenheden?
"Zowel het rookbeleid als de alcoholwet moet goed gehandhaafd worden. Ik heb echter nog nooit een maatschappij gezien waar alles goed gehandhaafd wordt. Bij de KHN denken we altijd gelijke monniken gelijke kappen. We moeten ook niet vergeten dat het rookbeleid ook veel invloed heeft gehad op de kleine kroegen. Als mensen mogen roken zorgt het toch voor een hogere omzet, door de wet zitten ze nu zonder klanten."

Wat zou u graag anders zien in de horeca?
"In Breda wil ik meer variatie zien, veel is gebaseerd op de jeugd. De variatie geldt ook voor restaurants. Er moeten nieuwe formules komen, meer ambachtelijke zaken. We zeggen wel 'Bourgondisch Breda', maar dan moeten we dat ook nastreven. Of ik nou in Groningen, Nijmegen of Breda loop, de ondernemingen lijken allemaal op elkaar. Breda moet zich onderscheiden."

Hoe ziet u 2015 voor zich?
"Ik hoop dat er in 2015 een ondernemersfonds komt in Breda. Iedere ondernemer betaalt hier dan aan mee. Ik zie Breda afglijden, we moeten met zijn allen de handen in elkaar slaan, horeca en retail moeten samenwerken. Er moet meer gezamenlijk gedacht worden met West-Brabant. Als mensen vanuit Groningen een weekendje naar Breda komen moeten ze breder dan Breda alleen kunnen kijken. Er moet dan ook aandacht komen voor een breder 'concept' samen met bijvoorbeeld de Biesbosch of de Eftelling. Veder kijken dan alleen Breda dus."

Wat zijn uw  eigen voornemens van 2015
“Iets wat ik mezelf wil voornemen als voorzitter van KHN is om in 2015 er voor te zorgen dat mijn leden krijgen wat ze nodig hebben.”