Afbeelding
Freek de Swart

Bestemmingsplan Buitengebied Zuid: Huisvesting 120 seizoensarbeiders op erf toegestaan in de Rith

Politiek

BREDA - Een meerderheid van de Bredase gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Buitengebied Zuid goedgekeurd. Daarmee wordt het toegestaan dat boeren op het eigen terrein tot 120 seizoensarbeiders mogen huisvesten. De kwestie heeft de afgelopen tijd zowel de raadsleden als de bewoners van de Rith behoorlijk verdeeld.

Voorheen mochten boeren tot veertig seizoensarbeiders op het erf huisvesten. Nu wordt dat toegestane aantal dus verhoogd. Vorige keer dat dit specifieke onderdeel van het voorstel werd besproken kon er geen besluit worden genomen omdat het aantal stemmen gelijk was. Nu hadden de SP, VVD en het CDA meer stemmen en bleef het onderdeel in het plan.

Goed nieuws voor Jan van Meer, de aardbeienteler die juist graag 120 seizoenswerkers op zijn terrein wil huisvesten. Hij kan nu doorgaan met zijn voornemen. Aan die huisvesting zijn overigens wel verschillende voorwaarden verbonden.

Omwonenden gaven eerder aan dat ze het niet zagen zitten: zij vrezen voor overlast van de seizoenswerkers. In een commissievergadering over het onderwerp werden die zorgen veelvuldig geuit. 

Vorige vergadering kwamen de raadspartijen samen tot de conclusie dat er nog eens goed gepraat moet worden over de huisvesting van seizoensarbeiders en arbeidsmigranten. Daarnaast stelde de SP voor om voor de situatie in de Rith, die hierboven beschreven wordt, een beheergroep in het leven te roepen om te zorgen dat de verschillende partijen met elkaar kunnen praten.

D66 en BOB stemden tegen het bestemmingsplan. Fractievoorzitter Paul de Beer (D66) denkt dat het plan geen stand gaat houden als een bewoner van de Rith naar de Raad van State gaat.