Afbeelding

'Binnenkort Bed, Bad & Brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Breda'

Politiek

BREDA - De gemeente gaat kijken hoe ze ‘Bed, bad en brood’ kunnen bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. In Amsterdam werd door de rechter verplicht om per direct een noodopvang voor die groep te bieden. GroenLinks drong erop aan om dat als Breda ook te doen.

Op Europees niveau werd er ook al geoordeeld dat Nederland verplicht is om uitgeprocedeerde asielzoekers basisvoorzieningen te bieden. Volgens Monica Tecklenburg van GroenLinks zijn er in Breda zo’n vijftien mensen die tussen wal en schip vallen en op straat leven. “Daar moeten we iets mee. Het is binnenkort winter en het is tijd om als Breda verantwoordelijkheid te nemen.”

Wethouder Patrick van Lunteren reageerde vrij duidelijk: “We herkennen de situatie en zien ook dat sommige mensen tussen wal en schip vallen. We staan in principe positief tegenover het realiseren van een basisvoorziening. Daar werken we dus graag aan mee, maar we willen het zorgvuldig doen.”

Van Lunteren bedoelt daarmee dat hij eerst de mogelijkheden wil onderzoeken en gaat praten met ervaren partners in de stad, zoals SMO. “Geef ons even de tijd om dat uit te zoeken”, vroeg hij. Maar hij gaf ook alvast wat zekerheid. “Niemand hoeft in de kou te liggen als het vriest in Breda.”

Begin 2015 wil wethouder Van Lunteren met de raad doorspreken wat Breda precies kan doen.