Kaart van het nieuwe tracé voor hoogspanningsleidingen in West-Brabant.
Kaart van het nieuwe tracé voor hoogspanningsleidingen in West-Brabant.

Akinci: 'Geen hard nee tegen 380kV-tracé, wel kijken naar alternatieven'

Politiek

BREDA - Wethouder Selcuk Akinci gaat kijken of hij met alle betrokken gemeenten een gezamenlijk gedragen alternatief kan opstellen voor de route van het 380kV-hoogspanningsleidingtracé. Dat zei hij aan na vragen van D66 over het tracé. Wel gaf Akinci aan dat hij niet ‘hard nee’ zegt tegen het huidige plan.

De partij wilde weten waarom Breda zich redelijk mild opstelde als het gaat om het tracé, dat onder andere het Haagse Beemdenbos doorkruist. In andere steden, zoals Oosterhout, is er veel meer opstand tegen het tracé. “Deelt de wethouder de mening dat waardevolle natuur en recreatiegebieden waarde verliezen als het tracé in de huidige vorm doorgaat”, vroeg Frank Toeset zich af.

Die mening deelt de wethouder, zei hij. “Het tracé gaat inderdaad door belangrijke natuurgebieden en dat is in strijd met de structuurvisie en provinciaal beleid. Met de betrokken gemeenten praten we al vanaf het begin, gisteren sprak ik bijvoorbeeld nog met de wethouder uit Oosterhout. Ik vind dat we met die gemeenten tot een gezamenlijk voorstel moeten komen, maar ik vind dat we niet keihard nee moeten zeggen”, reageerde Akinci.

“Naast dat we als Breda belanghebbende zijn, zijn we ook de centrumgemeente in de regio”, legde hij zijn standpunt uit. “En daar zit mijn bestuurlijke rol. Als je met (verantwoordelijk) minister Kamp van Economische Zaken wil gaan praten moet je niet alleen met de actievoerders mee gaan. Ik ben blij dat zij er zijn, want zij geven mij munitie voor dat gesprek. Dan kan ik zeggen: ik ben niet blij met deze variant, máár ik heb een alternatief. Als ik die bestuurlijke rol niet goed invul, kan ik ook niet pleiten voor een alternatief.”

Akinci zei toe zich in te zetten voor een gezamenlijk alternatief. “Maar daar heb ik wel anderen voor nodig. Ik ga m’n best doen. De variant waarin het tracé langs de A59 komt is een optie, maar we gaan ook naar andere mogelijkheden kijken. Ik hou de ruimte voor nu open.”

De gemeente gaf al aan te verwachten dat het ministerie en TenneT serieus alternatieven gaan onderzoeken.