Afbeelding
Frank Zijlmans

Breda krijgt augmented reality kerstbomen

Cultuur

BREDA - Wat is er nou gezelliger en vertrouwder dan een naaldboom in de winter? De kerstboom is zelfs ouder dan kerst zelf en verweven in het DNA van gebieden waar de winters koud en kil zijn. Winkeliersvereniging Oranje zuid geeft nu een nieuwe twist aan deze oude traditie. Op de rotondes bij het Van Coothplein en Wilheminastraat verschijnen vrijdag namelijk augmented reality kerstbomen.

Idee
Het idee is van Jacco Heijkoop van restaurant De Sinjoor en Hans Nouwens van Smart Data City en wordt uitgevoerd door Atlantis Games. Via een smartphone kan je een App downloaden waarmee de kerstbomen via je telefoon te zien zijn op de rotondes. Via de App kan je verder ballen in de boom hangen en pakjes eronder plaatsen.

De boom inclusief persoonlijk aangebrachte versiering kan vervolgens worden upgeload naar een speciale Facebookpagina. De mooist versierde boom krijgt een prijs van de winkeliers in de straat. “Je moet het niet zien als een vervanging van een normale boom, maar als een extra funtoepassing”, aldus Frank Zijlmans van Atlantis Games.

City of Imagineers
Het optuigen van de kerstboom was vanwege het korte tijdbestek nog een hele klus voor de software-ontwikkelaar. “Je moet visuals maken, testen, de koppeling maken met de Google Playstore, die moet dat weer goedkeuren. Om die reden staat de boom niet in de Apple Store, hun goedkeuringsprocedure duurt te lang voor dit project”, zegt Zijlmans.

Volgens Zijlmans is de boom een klein voorproefje van wat er allemaal mogelijk is in een City of Imagineers. “Voor ons is de augmented reality kerstboom een mooi uithangbord van hoe je dit soort toepassingen snel in Breda kan verwezenlijken.

De kerstboom is te downloaden in de Google Playstore.