Appartementen in aanbouw Tramsingel. foto Wijnand Nijs
Appartementen in aanbouw Tramsingel. foto Wijnand Nijs

Tot 2018 1300 woningen voor studenten in Breda erbij

Politiek

BREDA - De Gemeente wil in de periode 2014-2018 voor 1300 studenten huisvesten. Dat maakte wethouder van Lunteren bekend in de Uitvoeringsagenda Woonvisie. De gemeente gaat hierbij samenwerken met het studentenplatform. Dat platform is een onderdeel van de Bredase Jongerenraad.

De gemeente werkt verder ook samen met de Bredase onderwijsinstellingen, corporaties en marktpartijen om de studenthuizen te verwezenlijken. Het ombouwen van leegstaande panden naar onder andere studentenhuisvesting heeft hierbij de voorrang. Volgens de gemeente zijn er verschillende plannen voor deze transformatie al in procedure, bijvoorbeeld de Tramsingel en de Teteringsedijk . Op 20 januari 2015 wordt de Uitvoeringsagenda Woonvisie aangeboden aan de commissie Ruimte. In de loop van 2015 komt het college met een actieplan voor studentenhuisvesting.

Breda wil volgens jaar nog meer de nadruk leggen op aantrekkelijk en betaalbaar wonen. Hierbij zijn verschillende acties benoemd die het wonen in Breda prettiger moeten maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar betere toewijzingen van goedkope huurwoningen en energiebesparing in en rond het huis. Daarnaast moet er bij nieuwbouwprojecten beter gekeken worden naar de wensen van de Bredanaar.

Het college en de corporaties presenteren begin 2015 hun nieuwe Alliantieafspraken. Volgens Patrick van Lunteren, de wethouder Wonen is het nodig dat hiernaar gekeken wordt. "Er is in Breda een steeds grotere groep mensen die de woonlasten van hun woning niet meer kan dragen. Zowel bij koop- en huurwoningen. Het college wil daar actie op, dus we zetten vol in op betaalbaar wonen. Goedkopere woningen moeten beschikbaar blijven voor mensen met een klein inkomen.”

De gemeente wil samen met de regiogemeenten West-Brabant onderzoeken hoe zij mensen met een huurschuld het beste kunnen helpen. Ook word er gekeken of huurders zelf opdrachtgever kunnen worden van hun huurwoning.