De wens van de overleden Zoë: kinderpleisters voor ziekenhuizen, als eerste het Amphia. foto Wijnand Nijs
De wens van de overleden Zoë: kinderpleisters voor ziekenhuizen, als eerste het Amphia. foto Wijnand Nijs

Zoë Swinkels postuum gekozen tot Brabander van het Jaar

Cultuur

PRINSENBEEK/HEESWIJK - Zoë Swinkels uit Prinsenbeek is postuum gekozen tot Brabander van het Jaar 2014. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft dat bekend gemaakt tijdens een feestelijk diner in Kasteel Heeswijk. Daarbij waren alle kandidaten voor de titel Brabander van het Jaar 2014 aanwezig. De ouders van Zoë namen de prijs voor haar in ontvangst.

Zoë was pas vier jaar oud toen bleek dat ze een hersentumor had. Na alle behandelingen kreeg ze in het ziekenhuis steeds een gewone witte pleister. Maar Zoë wilde niet zo'n saaie pleister. Daarom namen haar ouders kinderpleisters mee naar het ziekenhuis. Dat zijn vrolijke, gekleurde pleisters met plaatjes erop. Daardoor voelde Zoë zich na een zware behandeling weer wat beter.

Maar ze vond het niet eerlijk dat alleen zij zo'n mooie pleister kreeg. Vóór Zoë begin dit jaar op vijf jarige leeftijd overleed, had ze daarom nog een wens: geld inzamelen zodat er voortaan in alle ziekenhuizen kinderpleisters zouden komen. Haar ouders en zusje voeren haar laatste wens nu verder uit via de Stichting Zoë's Wens. En met succes want steeds meer ziekenhuizen schaffen kinderpleisters aan.

Zoë was een van de tien kandidaten voor de titel Brabander van het Jaar 2014. Daar kon de afgelopen weken op gestemd worden. Er kwamen meer dan 2000 stemmen binnen en de meeste stemmen gingen uiteindelijk dus naar Zoë.

De bekendmaking is vanaf 18.00 uur deze zondag te zien via Omroep Brabant in een uitgebreid programma met alle kandidaten. Dat programma wordt om het uur herhaald en is ook maandag nog de hele dag te zien. Op donderdag 1 januari wordt het programma overdag nogmaals uitgezonden.