Politie
Politie Politie Midden en West Brabant

Observatieteams Avans in wijken voor iedereen even wennen

Politie

BREDA - Misschien heeft u ze al een keer opgemerkt, de mensen met gele hesjes met ‘observatieteam’ erop. Het waren eerstejaars studenten van de opleiding Integrale Veiligheid van Avans Hogeschool, die in de donkere dagen in zes wijken hebben gepatrouilleerd.

De patrouilles waren onderdeel van een jaarproject voor de Nederlandse en Vlaamse spoorwegen.  In dat project werd onderzocht hoe het veiligheidsgevoel rondom stations vergroot kan worden, onderdeel was.een patrouille in een wijk. In Breda werd dat gekoppeld aan het donkere dagen-offensief van gemeente en politie.

“Elke wijk was opgedeeld in vijf delen, de 180 leerlingen zijn in 30 groepjes verdeeld en kregen een wijkdeel toegewezen” vertelt Ad Schenkels, project -en relatiemanager Integrale Veiligheid Breda.  “De studenten hebben vier avonden gepatrouilleerd van 18.00 uur tot 22.00 uur in de wijk Haagse Beemden, Tuinzigt, Westerpark, Princenhage, Boeimeer en Zandberg.“

Het extra toezicht was voor iedereen wennen, vertelt Schenkels. “Sommige buurtenbewoners keken raar tegen het patrouillewerk aan, het kwam daarom soms voor dat studenten het hesje niet meer hoefden te dragen.” Het project moet geen ‘gedoe’ veroorzaken, geeft hij aan. ”Mensen moeten niet het gevoel krijgen dat ze last hebben van ‘pottenkijkers”.

Als het aan Schenkels ligt komt er zeker een vervolg op de patrouilleavonden. Hij denkt dat het merendeel van de studenten het als leerzaam en boeiend heeft ervaren. “Het was de eerste keer dat ze echt mochten patrouilleren en dat geeft natuurlijk een spanningselement.” Schenkels weet dat hij nooit alle 180 studenten tevreden kan stellen. “Soms was het koud, nat of stond er een harde wind, maar veiligheid handhaven hoeft ook niet altijd gezellig en leuk te zijn. Het is nou eenmaal een onderdeel van het leertraject.”

De conclusies van het onderzoek komen na 5 januari, als de studenten hun rapporten hebben ingeleverd. Hij heeft wel enkele verhalen voorbij horen komen.  “Af en toe was het in een buurt onrustig door het vuurwerk. In andere wijken werd duidelijk dat er goed gewerkt werd met buurtpreventie.”

In de tentamenweek moeten de studenten hun bevindingen presenteren. “Dan moeten ze ook daadwerkelijk de gemeente adviseren rondom veiligheid in de toegewezen wijk”, aldus projectmanager Schenkels.