Autodiefstal. Beeld uit archief.
Autodiefstal. Beeld uit archief. Guido van der Kroef

Waarschuwing Breda: 6% inbraken tijdens de Kerst

Politiek

BREDA - De gemeente Breda waarschuwt inwoners extra alert te zijn voor woninginbraken. Volgens de gemeente vindt 6% van het jaarlijks aantal inbraken plaats tijdens de kerstperiode.

Volgens onderzoek van het AD is het nog veel specifieker. Tijdens de Kerstdagen slaan inbrekers toe tussen 18.00 en 21.00 uur. “Een dief weet ook wel dat iemand die niet thuis is met kerst, niet even een blokje om is met de hond”, aldus een woordvoerder van de Haagse politie tegenover de krant. Ook andere regio’s zouden deze piek tijdens de kerst herkennen. 

“Vandaar dat opletten van belang blijft”, aldus de gemeente, die een aantal tips geeft om de kans op een inbraak te verkleinen. Een daarvan is om bij het verlaten van de woning de sleutel om te draaien. “De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai uw deuren en ramen dus echt op slot.”

Ook wordt geadviseerd altijd via het raam of een spionnetje te kijken wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. “Instrueer ook uw kinderen en huisgenoten voordat zij de deur openmaken. Met zielige verhalen over een kapotte auto, de gsm die niet meer werkt of hulp bij pech probeert men toegang tot uw woning te verschaffen.”

Daarnaast krijgen bewoners het advies om bij het verlaten de woning er uit te laten zien alsof er iemand thuis is. “Denk ook aan de bovenverdieping. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting.”

Breda zag het aantal woninginbraken in 2014 dalen na jaren van stijging. “De daling geldt niet alleen voor de buurtpreventie gebieden, waar het aantal inbraken doorgaans al een stuk later is, maar voor de gehele stad”, aldus de gemeente.

De daling van de inbraakcijfers staat echter haaks op de stijging van het aantal inbraakclaims bij de verzekeraars. Breda scoort landelijk hoog op de inbraakclaim-lijst (1e), maar wel lager op de woninginbrakenlijst (6e).