Foto Trix0r
Foto Trix0r

VeiligheidNL: ‘Meld opslag illegaal vuurwerk in je buurt’

Algemeen

BREDA - VeiligheidNL roept ook Bredanaren op om opslag van illegaal vuurwerk in hun buurt te melden. “Er is naar schatting zeker 2 miljoen kilo illegaal vuurwerk in Nederland opgeslagen”, vertelt woordvoerder Angeniet Gillissen van VeiligheidNL.

VeiligheidNL heeft momenteel een campagne om te zorgen dat bewoners Meld Misdaad Anoniem alarmeren als ze in hun straat opslag van illegaal vuurwerk vermoeden. “De samenleving moet hier wat aan doen om veilig het nieuwe jaar in te kunnen gaan.”

Volgens de woordvoerder wordt het vuurwerk al in de herfstvakantie opgeslagen in huizen.“Men moet zich er bewust van zijn dat deze dergelijke explosieven een gevaarlijke situatie in hun buurt op kunnen leveren.”

Een 11-jarige Bredanaar raakte maandagmiddag nog gewond door het ontploffen van een illegaal knalvuurwerk van het type Cobra in zijn hand. Een 34-jarige Bredanaar vond een illegale cobra op straat, waarna zijn zoontje het aan zijn 11-jarige neefje gaf.

Gillissen waarschuwt daarom voor de gevaren van illegaal vuurwerk. “Bij illegaal vuurwerk zit er geen vertraging in de lont of mankeert er iets aan waardoor de lont niet blijft branden.” Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt volgens Gillissen dat het 11-jarige slachtoffer tot de risicogroep behoort. “De meeste ongevallen met vuurwerk gebeuren in de leeftijdsklasse van 10 tot 19 jaar.”

De politie waarschuwt ook voor het afsteken van illegaal vuurwerk: Volgens woordvoerder Jiske van Pelt gaat het niet alleen om Cobra’s. “Er is wel meer illegaal vuurwerk dat gevaarlijk is.”

Tips om veilig vuurwerk af te steken vind je hier