Afbeelding

William Schrikker Groep back-up voor niet gecertificeerd Bureau Jeugdzorg

Algemeen

BREDA - Het ontbreken van een certificaat voor Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft volgens wethouder Patrick van Lunteren geen gevolgen voor cliënten. Totdat Bureau Jeugdzorg het certificaat heeft, verzorgt de wel gecertificeerde William Schrikker Groep de zorgverlening.

Dat schrijft Van Lunteren in een brief aan de raad. De PvdA in Breda kaartte het probleem deze week aan, toen duidelijk werd dat Bureau Jeugdzorg (BJZ) Noord-Brabant als enige instantie in Nederland nog geen certificaat krijgt. Uit de brief van Van Lunteren blijkt dat dit pas rond 1 april gaat gebeuren, als het bureau aan alle eisen voldoet. “Dit komt omdat bij de reorganisatie teveel gecertificeerde jeugdbeschermers gebruik hebben gemaakt van mogelijkheden om af te vloeien. Andere medewerkers van BJZ moeten nu eerst worden opgeleid tot jeugdbeschermer.”

De kinderrechter verwijst nieuwe cliënten nu vanaf 1 januari door naar de William Schrikker Groep (WSG). Na certificering komen deze cliënten alsnog onder verantwoordelijkheid van BJZ, aldus Van Lunteren. Om dit mogelijk te maken detacheert BJZ een deel van haar jeugdbeschermers bij WSG. Op die manier houden cliënten hun vaste contactpersoon ook als BJZ de zorg weer officieel overneemt.

“Voor huidige cliënten van BJZ verandert er overigens niks”, aldus de wethouder.