Afbeelding

Voor welke carnaval-liefhebbende, cultuurminnende, betrouwbare, Bourgondische burgemeester kiest Breda?

Politiek

ACHTERGROND - Met bijna 190.000 inwoners gaat Breda 2015 in. Een bijzonder jaar, omdat er een hoop gaat veranderen voor de stad. Zo krijgt de gemeente zorgtaken in handen die voorheen bij de landelijke regering lagen. En moet de stad het zonder Peter van der Velden doen, de burgemeester die tien jaar lang het gezicht van Breda is geweest.

Half januari worden twee kandidaten gekozen die hem op moeten gaan volgen. Op dit moment wordt er volop gekeken wie dat dan moet zijn. In maart 2015 moet de nieuwe burgemeester beginnen.

Wie gaat het worden?
Op de functie hebben 26 mensen gesolliciteerd. Van hen zijn zeven vrouw en negentien man. Tien sollicitanten zijn lid van de VVD, acht van het CDA, vier van de PvdA en één van D66. Van drie is de politieke kleur onbekend.

Over wie het gaat worden is nog niets duidelijk. De sollicitatieprocedure verloopt in het diepste geheim. Afgelopen zomer hebben inwoners van Breda via een vragenlijst al kunnen uitspreken waar de nieuwe burgemeester zoal aan moet voldoen.

De burgemeester moet een netwerker zijn, iemand die verbindt. Hij of zij moet snel kunnen schakelen en voelen wat er in de stad speelt. Bourgondisch, integer, toegankelijk. Hij of zij moet lef hebben, durven, zichbaar zijn. Staan voor de burgers. Maar vooral: het moet iemand met visie zijn.

Man of vrouw?
Opvallend was ook dat veel Bredanaars aangeven dat de burgemeester vrouw zou moeten zijn. Het zou de eerste keer in de geschiedenis van Breda zijn dat dat gebeurt. Een erg vreemde keuze zou het niet zijn. Er zijn namelijk slechts enkele grote steden waar een vrouwelijke burgemeester aan het werk is.

In Almere, de achtste stad van Nederland, is Annemarie Jorritsma nu burgemeester maar die vertrekt in de zomer van 2015. Dat zou betekenen dat er in de tien grootste Nederlandse steden (Breda op 8) geen vrouw aan het roer staat.

Het is waarschijnlijk een interessante overweging die meegenomen zal worden door de sollicitatiecommissie, temeer omdat slechts twintig procent van de burgemeesters in Nederland vrouw is. Onder andere de PvdA sprak zich al duidelijk uit voor een vrouwelijke burgemeester.

Ander aspect dat altijd meespeelt zolang Nederland nog geen gekozen burgemeester heeft: welke partij is aan de beurt voor het leveren van een burgemeester voor een grote stad. Van der Velden was van de PvdA, zijn voorgangers Rutten, Nijpels en Feij van de VVD.  Ook dat kan een rol spelen. 

Burgemeester moet heel veel kunnen
Of het ook een vrouw gaat worden is afwachten. Naast geslacht zijn er nog tientallen criteria waaraan de burgemeester óók moet voldoen. Zo moet hij of zij ook goede contacten op regionaal, provinciaal, nationaal en Europees niveau hebben en gaat de voorkeur uit naar iemand met bestuurlijke ervaring.

De nieuwe burgemeester, of het nou een man of vrouw wordt, moet heel veel kunnen van Breda, haar raad en haar inwoners. En hij of zij moet van carnaval houden. Want dat is en blijft natuurlijk belangrijk in de Nassaustad.