Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Vuurwerkverkoop begonnen: 'afsteektijd mag nog wel later'

Algemeen

BREDA - Dit jaar mag er pas vuurwerk worden afgestoken vanaf 18.00 uur, in plaats van 10.00 uur. Met de maatregel hoopt de overheid de overlast van het vuurwerk terug te dringen. De vuurwerkopers bij het bouwcentrum aan de Konijnenberg hebben geen problemen met de nieuwe regel. "Ik zou het prima vinden als het vuurwerk afgeschaft zou worden."

Het vuurwerk staat al enige tijd onder druk in Nederland. Zo zijn er dit jaar meer vuurwerkvrije zones dan ooit. Met name rondom verzorgingshuizen en kinderboerderijen mag er nu vaak niet meer worden geknald. Eerder dit jaar was er al een discussie om het vuurwerk helemaal af te schaffen en verder te gaan met enkel georganiseerd vuurwerk.

Thunderkings
Bij het bouwcentrum aan de Konijnenberg in Breda is het bij de vuurwerkverkoop nog redelijk rustig. Vooral gezinnen komen hun vuurwerk voor oud en nieuw halen. “Wij hebben ons vuurwerk al eerder besteld en komen nu even kijken “, vertelt Peter Berting. “We hebben onder andere Thunderkings, rotjes en pijlen gekocht. In totaal kostte het rond de 27 euro.”

De nieuwe regeling is voor Berting geen probleem. “Het is sowieso de bedoeling dat we het pas om 18.00 uur af gaan steken. Als het vuurwerk in de toekomst verboden zou worden? Dat zou ik wel jammer vinden. Bij georganiseerd vuurwerk heb je toch niet het idee dat je zelf mee mag doen.”

Illegaal vuurwerk
De familie van Zundert koopt vooral siervuurwerk. “Tot nu toe hebben we 65 euro uitgegeven, maar daar komt nog wel wat meer bij, dus ik verwacht dat we rond de 100 euro gaan uitgeven “, aldus meneer van Zundert. Mevrouw van Zundert begrijpt dat sommige mensen het privé-vuurwerk willen afschaffen. “Er gebeuren veel ongelukken door illegaal vuurwerk.“ Haar man is het hier niet mee eens. “Ik vind het belachelijk, alle tradities verdwijnen in Nederland.” Dat er nu pas om 18.00 uur kan worden afgestoken is geen probleem voor het gezin. “Wij steken het pas om 12 uur af, als we de kinderen wakker hebben gemaakt.”

Een andere man komt ook met zijn gezin vuurwerk kopen. Hij wil liever anoniem blijven vanwege zijn werkgever. “Ik werk in het openbaar vervoer en er wordt ook weleens vuurwerk naar mij gegooid. Je hebt geen keuze en moet wel door blijven rijden. Ik zou het prima vinden als vuurwerk afgeschaft zou worden“, vertelt de man. Het vuurwerk kopen doet hij dan ook alleen voor de kinderen. “We geven niet veel geld uit en kopen alleen wat kindervuurwerk ”, aldus de klant. “De nieuwe tijd wanneer het afgestoken mag worden vind ik ook prima, van mij mag het zelfs nog later.”