Afbeelding

Onderzoek gestart naar lekkage busdek centraal station Breda

Algemeen

BREDA - De lekkage bij het station in Breda zorgde afgelopen weekend voor veel overlast. Volgens Rene Vegter, woordvoerder van ProRail, lekt het bij een drietal voegen in het busdek. “We hebben nu eenmaal niet de luxe om pas open te gaan wanneer het af is.”

De stationshal kreeg last van lekkage door de hevige sneeuwval van afgelopen zaterdag. Er ontstonden grote plassen op het busdek doordat de besneeuwde bussen veel water meenamen naar het station. Dinsdagochtend waren de meeste waterplassen op het busdek verdwenen. In de stationshal waren schoonmakers nog wel druk bezig met het verwijderen van overtollig water.

Volgens Vegter is er inmiddels een onderzoek gestart naar de lekkage. “We willen weten wat de oorzaak is van het lek. Zodra we dat weten gaan we kijken hoe we dit kunnen herstellen en wie er aansprakelijk is." Hoe lang dit onderzoek gaat duren kan de woordvoerder niet zeggen. “Ik kan daar geen termijn voor geven, het kan echt wel even duren.”

De wateroverlast houdt volgens de woordvoerder van ProRail geen verband met een eerdere lekkage aan het plafond. “Dat kwam omdat het dak nog niet helemaal af is, de lekkage zit nu ook bij een heel ander gedeelte van het gebouw.”

Bij de bouw van het station zouden verschillende berekeningen zijn losgelaten op het busdek. Hieruit bleek dat de waterdichte bak geen problemen zou mogen opleveren voor de waterafvoer. Veel problemen in het station ontstaan volgens Vegter doordat het station al in gebruik is terwijl er nog gebouwd wordt. “We hebben nu eenmaal niet de luxe om pas open te gaan wanneer het af is.”

Een rondgang langs de winkeliers in het station leert dat zij nog geen last hebben gehad van de lekkage op het centraal station. Alleen de Kiosk is tijdelijk gesloten vanwege de wateroverlast. De winkeliers maken zich verder ook geen zorgen over eventuele lekkage, waarschijnlijk omdat er boven die winkels een ander plafond zit.