Logo bredavandaag.nl
Sanne van der Mooren

‘Als de directeuren niet naar ons komen, dan komen wij wel naar hen!’

BREDA- Tientallen thuishulpen van Thebe Huishoudelijke Zorg BV zijn dinsdagmiddag in actie gekomen bij het hoofdkantoor van Thebe in Breda. De werknemers zijn bang om hun baan te verliezen door het faillissement. Thebe vroeg dit eerder deze maand aan voor Thebe Huishoudelijke Zorg BV.


Het is ijskoud, maar dat weerhoudt de medewerkers er niet van om niet op te komen dagen. Gekleed in SP of Abvakabo hesjes en petjes komt de groep bijeen voor het statige hoofdkantoor van Thebe. “Hebben jullie het koud?” Vraagt Karim Skalli van Abvakabo. “Ja!” Roepen de tientallen medewerkers die in actie komen. “Precies!” Roept Skalli weer terug. “Jullie worden al maanden in de kou gezet door Thebe.” Skalli staat bij de voordeur van het hoofdkantoor met een microfoon en spreekt de demonstranten toe. “Wat eisen wij?” vraagt de vakbondsman. “Behoud van werk en arbeidsvoorwaarden!” Roept de menigte.

Ook de SP is aanwezig. De partij denkt dat er meer aan de hand is vertelt SP-raadslid Dirk Uijl. “Ze hebben al eens een collectief ontslag aangevraagd en dat is ze uiteindelijk niet gelukt. Nu komen ze ineens met dit faillissement. Ik denk dat ze gewoon van Thebe Huishoudelijke Zorg BV af willen. Thebe is een groot bedrijf dat veel winst maakt, nu lukt dat met deze tak niet meer.”

Skalli van Abvakabo FNV staat nog steeds voor de deur bij het hoofdkantoor. Op de bovenverdieping kijken er enkele mensen uit het raam. De actievoerders merken het op en roepen “Het kost geld om daar te staan hoor!” Skalli belt aan en Karel Verweij van het bestuur doet open. Hij krijgt van Skalli een bord met daarop ‘Wij eisen behoud van werk en arbeidsvoorwaarden’ in zijn handen gedrukt. Verweij kijkt ernstig de kwade menigte in en begint te praten. “Jullie moeten begrijpen dat wij doen wat we kunnen. We moeten alleen wel rekening houden met de gemeente en de politiek.” De demonstranten reageren kwaad en roepen dat Verweij excuses bedenkt.

Meerdere malen wordt er naar Verweij geroepen hoeveel geld hij wel niet op zijn rekening heeft en hoe weinig de medewerkers hem kosten. “Ik vind het in en in triest voor mijn cliënten “, vertelt een medewerker van Huishoudelijke Zorg BV. “Het is afschuwelijk dat het net zo voor de feestdagen moet gebeuren.” Een andere medewerker vertelt dat ze het vreselijk vindt om zo afgestoten te worden. “Maar ja, we maken geen winst meer.”

Verweij van Thebe sluit de demonstratie af met de woorden “We doen er alles aan om te bereiken dat jullie werk en arbeidsvoorwaarden kunnen behouden, maar wel op onze manier.” Skalli spreekt met de woedende mensen alvast een nieuwe bijeenkomst af, volgende week ergens in Tilburg. Maarten Everling van de SP is tevreden over de bijeenkomst. “Ik vond alleen wel dat Verweij plat gezegd maar slap ouwehoerde. Thebe had meer kunnen doen voor de medewerkers. Ze hebben alle kansen gehad.”

Bekijk de foto's van de protestactie in het fotoalbum.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief