Lan Fong met haar kleinkinderen.
Lan Fong met haar kleinkinderen. Bo Klaarwater

‘t Leike: ‘de buurt voelt net als familie’

Cultuur

ZANDBERG - Familie Lam van cafetaria ‘t Leike in Zandberg viert deze decembermaand hun zilveren jubileum. Op 1 december 1989 namen Lan Fong en Po Hang Lam ‘t Leike over, waardoor ze al 25 jaar trotse eigenaren zijn van de cafetaria. “Wij houden van frikandellen, kroketten en friet!”

Het Nederlandse avontuur
In de jaren ‘70 kwamen Lan Fong en Po Hang Lam vanuit Hongkong naar Nederland. “Het was een mooi avontuur”, aldus de eigenaresse. Ze kregen twee kinderen, Annky en Winip. De eerste woonplaats van het echtpaar was in Utrecht, later verhuisden ze naar Tilburg. Daar begonnen ze een Chinees restaurant. Volgens Lan Fong niet de meest ideale onderneming om vrije tijd te hebben. “Een Chinees restaurant neemt veel tijd in beslag, het voordeel aan een cafetaria is dat je meer tijd hebt voor de kinderen en je hobby’s.” Daarom streken ze 25 jaar geleden neer in Breda om daar ‘t Leike over te nemen.

Door de jaren heen heeft Lan Fong mooie momenten meegemaakt in Zandberg. Lan Fong vindt het grappig als mensen denken dat ze altijd Chinees eten. “Ook wij houden net als Nederlanders van frikandellen, kroketten en friet!” Ook waardeert ze het dat ‘t Leike door twee buurtbewoners Aad en Els Ouborg genoemd wordt in ‘Het Grote Frietboek’.

“Met de juiste instelling moeten we een 50-jarig jubileum ook kunnen halen”

Toch kent de cafetaria ook tegenslagen, in 2013 zijn ze met vuurwapens overvallen. “Van de buurt kregen we heel veel steun, dezelfde avond kwamen mensen langs om bloemen te brengen”, aldus Lan Fong. Het  echtpaar beseften toen dat ze door moesten gaan. “We zijn er sterker van geworden en willen zo lang mogelijk doorgaan.”

Samen met familie en buren wil ‘t Leike met de jaarwisseling het jubileum vieren. “We hebben een mooi boek gekregen van de buurt en kregen veel cadeaus voor ons 25-jarig bestaan”, vertelt Lan Fong.  Zelf viert de cafetaria hun mijlpaal ook. “We zetten een tafel met champagne en hapjes buiten.”

Generatie op generatie
Volgens eigenaresse Lan Fong is er na 25 jaar nog steeds geen reden om een andere onderneming te beginnen. “De crisisperiode laat dat niet toe en de buurt is te leuk om weg te gaan.” ‘t Leike is volgens de eigenaar een cafetaria waar klanten van generatie op generatie friet komen halen.“De buurtbewoners voelen hier net als familie”, vertelt Lan Fong trots. Zoon Winip ziet wel mogelijkheden om de cafetaria te runnen in combinatie met zijn werk. “Met de juiste instelling moeten we een 50-jarig jubileum ook kunnen halen”, zegt hij lachend.