Logo bredavandaag.nl

Dit vuurwerk zal er worden afgeschoten in Breda (video)

BREDA - Rotjes, thunders, grondbloemen en ander knalwerk zijn verleden tijd. Breda wil groter geschut en kiest dit jaar voor siervuurwerk. “Een grote pot die het ‘wauw-effect’ geeft, niet te veel pang pang.”


Vanaf maandag was het mogelijk om vuurwerk te kopen. Bart Poppelaars merkt dat het dit jaar drukker is dan vorig jaar in zijn vuurwerkwinkel. "Vooral de eerste dag dat er vuurwerk gehaald kon worden was het super druk", aldus Poppelaars. Dit jaar worden er in zijn winkel vooral veel groot siervuurwerk verkocht. "Cakeboxen van Zena doen het erg goed, het is ook het meest veilige vuurwerk omdat het zwaar is en niet snel om kan vallen."

Volgens Poppelaars kiezen mensen voor duurder vuurwerk omdat ze dan meer kwaliteit hebben. Hij is van mening dat siervuurwerk stijgt in verkoop en knalvuurwerk daalt. "Tegenwoordig willen mensen vaak harder knalvuurwerk en dat kopen ze dan illegaal in bijvoorbeeld Polen."

Cees van der Horst ging zondagnacht al open zodat mensen hun bestelde vuurwerk konden ophalen. Mensen willen volgens van der Horst tegenwoordig beter gekwalificeerd vuurwerk, dus geen wondertollen of rotjes. “Ze willen geen onzin vuurwerkpakketten voor 10 euro, maar bijvoorbeeld een grote pot die het ‘wauw-effect’ geeft, niet te veel pang pang.” Hij merkt dat de trend van siervuurwerk toeneemt. “De grote cakeboxen hebben dubbele lonten zodat je verschillen potten aan elkaar kunt verbinden en je een soort vuurwerkshow krijgt.”

Ook vuurwerkverkoper Peter van den Broek merkt dat er veel siervuurwerk gekocht wordt. “Het accent ligt zeker op de grote 500 gram potten”, vertelt van den Broek. Vanaf 40 a 50 euro kan je volgens van den Broek al een mooie pot kopen. “Het systeem is natuurlijk ook heel simpel, als de ene pot weg is, kiezen ze gewoon een andere mooie pot uit”, aldus de vuurwerkverkoper.

Bekijk hier een video van het meest populaire vuurwerk in Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief