Afbeelding

Mooiste Volkswagenbusje van het land staat in Prinsenbeek

Algemeen

BREDA - De mooiste Volkswagen bus van Nederland staat in Prinsenbeek bij kastelein Richard van den Berg van Café-bar De Stee. Zijn Volkswagen bus TI uit 1966 won deze prestigieuze titel op het Air Cooled Winterfest in Autotron Rosmalen.

Dat zijn de bus heeft gewonnen is volgens Van den Berg vooral te danken aan Fred van Gils van Rogiclassics. “Het busje was al een paar jaar geleden opgeknapt, maar dat is toen niet goed gebeurd. Fredje heeft de bus nu van top tot teen onder handen genomen.”

In het begin wilde Van den Berg alleen wat klein onderhoud laten plegen. Hij liet zich echter door Van Gils overhalen om meer te repareren. “De hele moterbak is opnieuw gerestaureerd, de motor zelf is ook compleet gerestaureerd, verder zijn de balken aan de zijkant her en der vernieuwd. Ook de kleuren zijn nieuw.”

Het verbouwen van zijn busje kosten Van den Berg een flinke duit, maar dat heeft hij ervoor over. Hij noemt het busje een icoon van vrijheid. “Dit was het busje waar gewone mensen zoals de groenteman en de elektricien voor het eerst mee op vakantie gingen. Een gevoel van vrijheid, de hippies gebruikten het busje daarom natuurlijk ook vaak.”

De overwinning van het busje van Van den Berg in Rosmalen smaakt naar meer. Van Gils zal het beestje dit jaar dan ook nog naar drie andere wedstrijd rijden. “Hij heeft zoveel pro deo aan het busje gedaan dat hij hem altijd voor zulke zaken mag lenen”, legt Van den Berg uit.

Van den Berg twijfelt nog of hij het logo van café-bar De Stee weer op het busje laat zetten. “Als ik het logo van het café  er weer opzet komt het op de achterruit, maar misschien laat ik het zo. Veel mensen in de Beek kennen het busje sowieso al als het busje van De Stee.”